Dömd journalist fri att lämna Iran

Roxana Saberi kunde i dag lämna Evin-fängelset i Teheran.


Den iransk-amerikanska journalisten Roxana Saberi kunde på måndagen lämna Evin-fängelset i Teheran som en fri kvinna sedan en iransk domstol omvandlat hennes straff från åtta års fängelse till två års villkorlig dom.

– Vi är mycket lyckliga. Vi åker tillbaka så fort som möjligt, sade fadern Reza Saberi som tillsammans med sin japanska hustru i mars reste till Teheran för att få dottern frisläppt.

Enligt en domstolskälla är Roxana Saberi fri att lämna landet.

Domen avslutade ett nästan fyra månader långt frihetsberövande för Saberi. Hon greps i januari, enligt uppgift för att ha köpt alkohol vilket är straffbart i den islamiska republiken.

Dömd för spioneri

I april dömdes hon för att ha spionerat för USA:s räkning - "samarbetat med fientlig makt". Fallet har engagerat den amerikanska regeringen som sagt att spionerianklagelserna är grundlösa.

Frigivningen skedde dagen efter det att domstolen bakom stängda dörrar behandlat ett överklagande från Saberi. Enligt hennes advokat Saleh Nikbakht kom domstolen fram till att den första domen måste rivas upp, eftersom Iran och USA inte kan definieras som fientliga mot varandra.

Hon dömdes till två års villkorligt straff för att ha samlat hemliga dokument, sade han. Efter domen den 21 april inledde Roxana Saberi en två veckor lång hungerstrejk och intog bara vatten och sockervattenlösning.

Arbetat illegalt

Domen var den hårdaste som fällts mot en person med dubbelt medborgarskap för spioneri i Iran.

Den avkunnades bara någon vecka efter det att president Barack Obama hade föreslagit en dialog med Iran efter 30 års frysta förbindelser. Obama sade att han var synnerligen bekymrad över fallet. Iran hävdade att det var en intern angelägenhet och uppmanade andra länder och särskilt USA att inte blanda sig i.

President Mahmoud Ahmadinejad uppmanade dock domstolen att göra en rättvis prövning av överklagandet. Enligt Iran har Saberi arbetat illegalt i landet sedan hennes ackreditering löpt ut 2006.

Den 32-åriga Saberi, som är av iransk-japanskt ursprung och född i USA, har under de senaste sex åren rapporterat från Iran för amerikanska och brittiska medier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!