Eva Simons, 64, tvingades amputera sitt vänstra ben efter hundattacken.
Eva Simons, 64, tvingades amputera sitt vänstra ben efter hundattacken. - Foto: Privat

Eva, 64, tvingades amputera benet efter hundattack: "Släpades"

En idyllisk cykeltur tog en plötslig vändning när Eva Simons, 64, fick punka och i stället började röra sig till fots längs med stigen i södra Ohio. Plötsligt attackerades hon av tre pitbulls.
– Hennes vänstra ben fick amputeras ovanför knäet, säger Evas partner, Bob Garrett, till Nyheter24.


Det var den 29 oktober i år som friluftsentusiasten Eva Simons, 64, gav sig ut på en cykeltur längs med en stig i de södra delarna av den amerikanska delstaten Ohio. 

Mitt under rundan fick den vana cyklisten plötsligt punka på ett av hjulen, vilket inte gick att laga. Hon valde därför att vandra tillbaka till sin bil i det fina vädret – men så långt hann hon inte.

På stigen attackerades nämligen Eva av tre hundar, av rasen pitbull, som lyckats ta sig ut från en inhägnad veranda vid ett närliggande hus.

– Eva hoppades att det var ett "tack gode Gud att det bara var en mardröm"-ögonblick. Tyvärr var det en livs levande skräckfilm och Eva hade huvudrollen, säger 64-åringens partner Bob Garrett till Nyheter24.

Bob om samtalet från polisen: "Förstummad"

Bob fick det omtumlande samtalet från polisen vid 13.30-tiden och beskriver hur han blev både chockad och "förstummad".

– Jag har alltid oroat mig för distraherade bilförare och varit rädd att jag någon dag skulle få ett samtal från polisen med hemska nyheter. Men det var inte någon distraherad bilist, utan det var tre okopplade och okontrollerade pitbulls, berättar han.

– Jag hoppades att det inte var så fruktansvärt som polisen sagt. När jag kom till sjukhuset försvann den förhoppningen fort. Jag fick inte träffa Eva eftersom vårdpersonalen på akuten försökte få kontroll på Evas enorma blodförlust.

Eva Simons vid nationalparken River Gorge. Foto: Privat

Eva släpades av hundarna över en väg

Blodförlusten efter hundarnas bitskador krävde sju blodtransfusioner och en transfusion av plasma. Men Evas ena ben gick inte att rädda.

– Hennes vänstra ben fick amputeras ovanför knäet. Kirurgerna rekonstruerade det högra benet, men det kommer att krävas fler operationer, säger Bob.

– Det var också bitskador och skrapsår på Evas armar och rygg, samt skrapsår från när hundarna släpade henne över en väg och in på ett fält, men de kommer dock att läka med tiden.

Kirurgen: "Aldrig sett något som varit såhär illa"

Vårdpersonalen på akutmottagningen som Eva förts till slog snabbt fast att amputation av 64-åringens vänstra ben var nödvändig.

– Kirurgen sa till mig att: "jag har jobbat med detta i 30 år och jag har aldrig sett något som varit såhär illa. Hundarna har fullkomligen slukat hennes benmuskler under knäet, senorna, och två av tre artärer som går ner till foten. Vi har inget kvar att rekonstruera. Vi måste amputera", berättar Bob.

Han fick därefter i uppgift att berätta för sin partner om vad som skulle ske härnäst – men beskedet var alltför tungt att ge och läraren fick i stället berätta om amputationen.

– Eva blinkade inte ens. Sedan sa hon: "när hundarna attackerade mig och jag låg där, då visste jag att benet skulle behöva amputeras. Jag vet att det inte finns några alternativ". 

Samtliga hundar avlivades efter attacken.

Eva Simons under en vandring vid Machu Picchu. Foto: Privat

Hjälteinsatsen räddade Evas liv

Men faktum är att attacken, som pågick i 20 minuter, kunde ha slutat mycket värre om det inte vore för tre personer som befann sig i närheten av stigen: Anthony Masters, Joni Kesling och Heather Clark.

– De är hjältar. Superhjältar. Jag kan inte ge dem tillräckligt med lovord. De räddade Evas liv, säger Bob och berättar vidare om hur trion, med gångstavar och till slut med en bil försökte skrämma bort hundarna.

– Det var en känslosam, tragisk, skräckinjagande situation som etsat sig fast i deras minnen för alltid.

På platsen fanns ingen täckning och det var därmed omöjligt att ringa 911. I stället fick Anthony, i drygt 160 kilometer i timmen, köra till närmaste sjukhus med Eva i baksätet.

– Samtidigt pratade Joni, som är Anthonys partner, hela tiden med Eva och höll hennes hand för att förhindra att Eva skulle hamna i chock och dö, säger Bob.

Bob: "Eva är inte som andra"

För Eva, som trots attacken kallar sig "hundälskare" men som vill uppmärksamma människor på vad som kan hända om en pitbull är okopplad, väntar nu rehabilitering med fysioterapi.

– Eva är, mentalt och känslomässigt, den starkaste människan jag någonsin har träffat. Hon slösar ingen energi på självömkan eller att titta tillbaka på det som hänt. Hennes fokus är på det som ligger framför henne, en dag i taget. 

– Många människor, och särskilt de som älskar att vandra och cykla, skulle vara förkrossade. Men Eva är inte som andra. 

Tanken är att Eva, som fått både lyckönskningar och donationer via en GoFundMe-sida, ska få en protes framöver, men innan dess ska hennes högerben, som blivit infekterat, opereras ännu en gång.

– Hon planerade att bestiga Kilimanjaro år 2023. Det målet har förändrats. Nu planerar hon att kunna gå och cykla igen och jag är villig att slå vad om att hon kommer att lyckas. 

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!