Experter går igenom platsen i östra Polen där en robot slog ned och dödade två människor i tisdags.
Experter går igenom platsen i östra Polen där en robot slog ned och dödade två människor i tisdags. - Foto: TT

Ukrainska experter i Polen efter robotnedslaget

Ukrainska experter befinner sig nu i Polen för att vara på plats när den omtvistade roboten som slog ned i tisdags utreds.Beskedet kommer från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som säger att han förväntar sig ett gott samarbete med Polen.


"Våra experter befinner sig redan i Polen. Vi förväntar oss att de snabbt, i samarbete med det polska rättsväsendet, får tillgång till nedslagsplatsen", skriver Kuleba på Twitter.

Just nu leds utredningen av en polsk-amerikanskt grupp.

Den ukrainske utrikesministern slår i samma Twittermeddelande fast att Ryssland genom sin robotterror mot Ukraina är ansvarigt för händelsen.

Dämpat tonen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var inledningsvis hård i tonen om robotnedslaget i Polen, men nu har hans tonläge dämpats en aning.

— Jag vet inte vad som hände. Vi vet inte med säkerhet. Världen vet inte, sade Zelenskyj på torsdagen – men tillägger dock att han är säker på att det var en rysk robot.

Utrikesminister Kuleba uppgav tidigare under dagen, efter ett samtal med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken, att "vi delar synen att Ryssland bär det fulla ansvaret för dess robotterror och dess konsekvenser mot Ukrainas, Polens och Moldaviens territorium".

Under gårdagen uppgav Nato och en rad världsledare att roboten som dödade två människor i polska Przewodów sannolikt inte avfyrades från Ryssland. I stället tros det ha varit en ukrainsk robot – avfyrad i syfte att träffa en inkommande rysk robot – som slog ned i den polska landsbygden.

Filmmaterial finns

Natochefen Jens Stoltenberg, liksom USA, Polen och en rad andra EU-länder, underströk dock att Ryssland bär det yttersta ansvaret. På torsdagen upprepade Antony Blinken det budskapet.

Jakub Kumoch, rådgivare till den polske presidenten Andrzej Duda, säger att det finns filmmaterial från händelsen.

— Vid ett tillfälle, en väldigt kort stund, kan man se en viss sekvens av händelser, säger han enligt TVN24.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!