Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till fredagens EU-ministermöte i Bryssel.
Ungerns justitieminister Judit Varga på väg in till fredagens EU-ministermöte i Bryssel. - Foto: TT

Ungern hoppas på EU-pengar

Vi har visst gjort vad vi behöver, tycker Ungerns justitieminister när övriga EU snart ska avgöra om landet ska få ut sina EU-stöd eller inte.Det går åt rätt håll, anser Sveriges EU-minister Jessika Roswall.


Fakta: EU-budgetens rättsstatsmekanism

Under arbetet med EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 enades medlemsländerna om att införa en särskild rättsstatsmekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper. Formellt ska pengarna kunna hållas inne för att undvika missbruk av EU-medel.

Beslut om åtgärder mot ett land ska kunna tas av EU:s ministerråd om det finns stöd från en kvalificerad majoritet, det vill säga minst två tredjedelar av medlemsländerna.

Polen och Ungern har skarpt motsatt sig mekanismen och drivit den till EU:s domstol, som dock fastslog i februari i år att den antagits på ett korrekt sätt, inom ramen för EU:s befogenheter.

Som vanligt stod Ungern och justitieminister Judit Varga i centrum när EU-ländernas EU-ministrar samlades till möte i Bryssel.

På fredagens agenda stod ännu en utfrågning i den så kallade artikel 7-process som pågår, om huruvida Ungern uppfyller grundläggande principer när det gäller rättsstaten och demokratin.

— Hon hade en väldigt lång och bra inledning där hon visade på flera punkter där de har gjort förändringar i olika lagstiftning. Man har en god relation och diskussioner med kommissionen om hur de här sakerna kommer att uppfyllas, berättar EU-minister Jessika Roswall (M) efteråt.

"Optimistisk"

Samtidigt kretsar det mesta intresset just nu kring en annan EU-process mot Ungern. Där handlar det om EU-kommissionens förslag från i september om att hålla inne motsvarande 80 miljarder kronor i stöd till landet, på grund av oro för bekämpningen av korruption och bedrägerier.

Judit Varga ska på lördagen formellt svara brevledes till EU-kommissionen och anser att Ungern lyssnat och gjort rätt.

— Jag är väldigt optimistisk. Vi är helt i linje med kommissionens förslag. Vi är på rätt spår för att hitta en framförhandlad kompromiss, sade hon på väg in till fredagens möte.

Pengar till jul?

EU-parlamentet håller dock inte med. De fyra tyngsta partigrupperna höll en presskonferens i torsdags där man manade kommissionen och EU-länderna att fortsatt hålla emot.

Hur medlemsländerna kommer att ställa sig är mer ovisst.

TT: Kommer Ungern att få sina pengar till jul?

— Det vet inte jag, säger Jessika Roswall.

Kommissionen väntas komma med sin syn på vad Ungern gjort den 29 eller 30 november. Därefter blir det upp till EU-ländernas finansministrar att fundera över om pengarna ska betalas ut eller inte.

Blanda inte ihop!

Samtidigt som Ungern väntar på sina pengar står landet på tvärs med övriga EU i en rad tunga frågor. Man har stoppat införandet av en gemensam miniminivå för bolagsskatt, säger nej till nya EU-lån till stöd för Ukraina och talar högt om att man inte vill ha fler sanktioner mot Ryssland och helst vill låta de nuvarande löpa ut.

Kritikerna anklagar de styrande i Budapest för att använda frågorna som förhandlingsvapen – och pekar även på att Ungern är det enda EU-landet som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.

Något sådant sägs dock inte offentligt av Ungern. Och i Sverige vill regeringen inte koppla ihop frågorna.

— Det är helt olika processer, som jag inte tycker att man ska blanda ihop alls, säger Jessika Roswall i Bryssel.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.