FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Nordkoreas senaste robotuppskjutning. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Nordkoreas senaste robotuppskjutning. Arkivbild. - Foto: TT

Extramöte i säkerhetsrådet efter Nordkoreatest

FN:s säkerhetsråd har på Japans begäran kallats till ett extramöte på måndag med anledning av Nordkoreas senaste robottest. En långdistansrobot som sköts upp av Nordkorea på fredagen landade i havet i Japans ekonomiska zon.


FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde starkt Nordkoreas nya uppskjutning och uppmanade än en gång Pyongyang att omedelbart avstå från ytterligare provocerande handlingar, enligt FN:s talesperson Farhan Haq.

Guterres uppmanar också Nordkorea att vidta omedelbara åtgärder för att återuppta samtal som kan leda till en hållbar fred på Koreahalvön.

Samtidigt meddelar Sydkoreas militär att ett amerikanskt långdistansbombplan, en så kallad B-1:a, nu befinner sig i Sydkorea för gemensamma flygövningar mellan Washington och Seoul. Flera av de båda ländernas mest avancerade stridsflygplan uppges delta i övningarna.

Enligt bedömare är Nordkorea särskilt känsligt för amerikansk-sydkoreanska flygövningar, då Pyongyangs flygvapen allmänt beskrivs som Nordkoreas armés svagaste länk.

USA har utökat sina samarbeten i regionen efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i september förkunnade att Nordkorea "oåterkalleligt" är en kärnvapenmakt. Sedan dess har Pyongyang – parallellt med den största militärövningen någonsin mellan Washington och Seoul – kraftigt intensifierat sina robottester.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!