Stockholm

Afghaner piskade för otrohet och stöld

En kvinna i Afghanistans huvudstad Kabul. Arkivbild från maj.
En kvinna i Afghanistans huvudstad Kabul. Arkivbild från maj. Foto: TT

19 personer – tio män och nio kvinnor – har straffats med piskrapp i nordöstra Afghanistan, uppger en tjänsteman inom landets högsta domstol.


Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen studenter eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 tog talibanerna återigen makten över Afghanistan efter en blixtoffensiv genom Afghanistan. Talibanledningen har sagt att den nya staten, Islamiska emiratet Afghanistan, ska styras i enlighet med islamiska sharialagar.

Källa: Landguiden/UI

De fick 39 piskrapp var efter fredagsbönen i en moské i Taloqan, under beskådning av religiöst lärda och invånare i staden.

Det är den första officiella bekräftelsen sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 på att piskrapp och prygling numer används som straff i Afghanistan. Tillkännagivandet beskrivs som en bekräftelse av talibanstyrets avsikt att hålla sig till sin extremt strikta tolkning av islamisk sharialag.

De bestraffade människorna ska enligt domstolen ha dömts för brott som otrohet, stöld och "flykt från hemmet".

Under talibanernas tid vid makten på 1990-talet var offentliga avrättningar, prygling och stening av dömda brottslingar vanligt förekommande. Efter maktövertagandet i fjol lovade rörelsen att tillämpa en mer måttlig tolkning av sharialagarna och respektera kvinnors och minoriteters rättigheter. I stället har situationen blivit den omvända. Exempelvis har flickor förbjudits att gå i skolan efter sjätte klass.

FN och omvärlden har uttryckt allt större oro för talibanernas inskränkningar av befolkningens rättigheter, särskilt gällande situationen för afghanska flickor och kvinnor.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.