Stockholm

Olenas mamma fast på andra sidan floden Dnepr

Valeriyj Gregoryevitj pekar mot andra sidan floden Dnepr, där ryska styrkor positionerat sig efter tillbakadragandet från staden Cherson.
Valeriyj Gregoryevitj pekar mot andra sidan floden Dnepr, där ryska styrkor positionerat sig efter tillbakadragandet från staden Cherson. Foto: TT

Jubel bröt ut när ryska styrkor drog sig tillbaka från ukrainska Cherson häromveckan. Men i och med reträtten splittrades många familjer – anhöriga är fast på andra sidan floden Dnepr, i områden under rysk kontroll.Varje dag vaknar jag och tittar på nyheterna för att se om det är okej där hon bor, säger Olena Tjernyavska om sin mamma.


Fakta: Floden Dnepr

Dnepr, på ukrainska Dnipro, är med sina 2 280 kilometer Europas tredje längsta flod (fjärde längsta om floden Ural, som flyter genom Ryssland till Kazakstan till Kaspiska havet, räknas till Europa).

Floden rinner upp i Valdajhöjderna väster om Moskva och flyter genom Ryssland, Belarus och Ukraina, där den mynnar i Svarta havet.

Dnepr är en stor transportled och viktig för Ukrainas ekonomi. Stora städer samt växande industrier och jordbruk medför ökande vattenuttag från floderna. Floden är kraftigt exploaterad med stora vattenkraftverk som härrör från Sovjettiden.

Vattnet är starkt förorenat, men ingår trots det i vattenförsörjningen för Ukrainas huvudstad Kiev. Minskat sötvattensutflöde har fått saltare vatten att nå ända in i flodmynningen, vilket har påverkat fisket negativt.

Källa: Nationalencyklopedin

I den nyligen befriade staden Cherson lät firandet inte vänta på sig när de ryska soldaterna retirerade. Ukrainska soldater hyllades, nationalsången spelades och ukrainska flaggor hissades. Men under glädjen ligger en underton av oro som har levt kvar sedan de ryska styrkorna drog sig tillbaka till andra sidan av floden Dnepr, där många Chersonbor har anhöriga.

Från den ockuperade sidan hörs fortfarande ljudet av strider. 41-åriga Olena Tjernyavska bor i Cherson, bara några kilometer från sin mamma som bor i en by i ryskkontrollerat område.

— Varje dag vaknar jag och tittar på nyheterna för att se om det är okej där hon bor, säger hon.

De två har kontakt, men sporadiskt. Mobiltäckningen i området fungerar bara ibland eftersom ryssarna förstörde viktig infrastruktur när de drog sig tillbaka.

— Jag lyckades nå henne och prata med henne och sade nästan allt jag ville, men sedan bröts det, säger Olena Tjernyavska.

Den förstörda Antonovskyj-bron över floden Dnepr som splittrar familjer i staden Cherson från anhöriga på andra sidan. Arkivbild.

Floden en skiljelinje

Bara dagar efter det att Ryssland inledde det fullskaliga anfallskriget i februari intogs Cherson, som är den största stad som har fallit i ryska händer sedan kriget började.

Den stora floden Dnepr går igenom hela Ukraina och delar landet i öst och väst – och även regionen Cherson i två delar. Nu har vattendraget också blivit en gräns mellan den befriade västsidan och den ryskockuperade östra sidan, vilket i praktiken innebär att familjer har svårt att återförenas.

51-åriga Natalia Olchovykova bor i Cherson och har sin bror, syster, syskonbarn och barnbarn på andra sidan Dnepr.

— Vi är väldigt oroliga för vi vet att deras hela by är full, säger hon och syftar på ryska soldater.

— Jag borde inte säga mer för deras säkerhets skull.

"Var tålmodiga"

Tatiana Maliutyna, 54, säger att hennes familjemedlemmar hoppas att deras område öster om floden ska befrias snart.

— De var glada och de ringde oss när de hörde de goda nyheterna den 11 november, säger hon.

Invånare i Cherson hämtar vatten i floden Dnepr, som skiljer den befriades staden från områden som är under rysk kontroll. Bilden är tagen i förra veckan.

Det var då de ryska styrkorna drog sig tillbaka från Cherson.

— Jag sa till dem "var tålmodiga" och "vi är med er".

Broarna över den stora floden Dnepr är förstörda, vilket försvårar för ukrainska styrkor att attackera de ryska.

"Ukrainska styrkor kommer sannolikt att upptäcka att det är svårare att uppnå så dramatiska effekter i östra Cherson, men kan lyckas störa de ryska ansträngningarna att stärka och behålla sina nya försvarslinjer", bedömde den den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) situationen nyligen.

Chersonbon Olga Martjenk, 47, säger att det är frustrerande att hantera osäkerheten kring hur länge Ryssland kommer att kontrollera den östra sidan, där hon har sin familj.

— När de är befriade hoppas vi att vi hittar dem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.