Stockholm

Nato-chefen: De betalar i blod

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel. Foto: TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hoppas på ännu fler luftvärnssystem till Ukraina när militäralliansen möts i Bukarest nästa vecka.


På en presskonferens i Bryssel inför det utrikesministermöte som Nato håller i Rumänien på tisdag och onsdag lovade Stoltenberg fortsatt flankstöd till Ukraina.

— Det är i vårt intresse att stötta Ukraina. Det pris vi betalar är i pengar. Det de betalar är i blod, sade Stoltenberg på fredagen.

I Bukarest kommer Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att vara med för att tala om vilket stöd som önskas, både akut och mer långsiktigt. Stoltenberg väntar sig löften från medlemsländerna om utökade leveranser också av annat än vapen, när Ukraina nu står inför en lång och kall vinter.

Högst upp på önskelistan står ändå ökat skydd mot ryska robotar.

— Jag kommer att mana medlemmarna att ytterligare öka på stödet, inte minst när det gäller luftförsvar till Ukraina, sade Stoltenberg.

Även Sverige och Finland deltar fullt ut vid utrikesministermötet, i enlighet med statusen som blivande medlemmar. Nato-chefen hoppas att den statusen snart ska vara förvandlad till ett fullvärdigt medlemskap.

— Det kommer att göra dem tryggare, Nato starkare och det euroatlantiska området mer säkert, sade Stoltenberg i Bryssel.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.