De landsomfattande protesterna inleddes i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Arkivbild.
De landsomfattande protesterna inleddes i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Arkivbild. - Foto: TT

Uppgifter: Nya dödsoffer i protesterna i Iran

Iranska säkerhetsstyrkor öppnade på fredagen eld mot demonstranter i provinsen Sistan och Baluchistan.De regimkritiska protesterna ordnades i samband med fredagsbönen.


"Dussintals har dödats eller skadats", uppger den Londonbaserade Baloch Activists Campaign (BAC) på Telegram.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftats.

Iran har intensifierat tillslagen mot de landsomfattande protesterna som inleddes i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar.

Fredagens protest ordnades efter att aktivister uppmanat till en rikstäckande demonstration för att visa solidaritet med provinsen Kurdistan.

Enligt de sammanställningar som bland annat Oslobaserade Iran Human Rights (IHR) kontinuerligt gör över dödade, skadade och gripna under protesterna har allra flest dödats i provinserna Sistan och Baluchistan samt Kurdistan, hem åt framför allt de etniska minoriteterna balucher och kurder.

"Kurdistan, Kurdistan, vi kommer att stödja er", hördes demonstranter skandera i ett overifierat videoklipp från staden Zahedan i Sistan och Baluchistans.

"Kurder och balucher är bröder som törstar efter ledarens blod", fortsätter demonstranterna och hänvisar till Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.

Fredagens tillslag kommer en dag efter att FN:s människorättsråd beordrat en utredning om Irans dödliga attacker mot demonstranter.

TT
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!