Skolor för tonårsflickor har stängts över större delen av landet. Bild från en skola som dock var öppen i augusti 2022. Arkivbild.
Skolor för tonårsflickor har stängts över större delen av landet. Bild från en skola som dock var öppen i augusti 2022. Arkivbild. - Foto: TT

Talibanerna anklagas för brott mot mänskligheten

Talibanernas inskränkningar i kvinnors och flickors fri- och rättigheter kan vara brott mot mänskligheten, enligt Richard Bennett, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Afghanistan.


Bennett och andra FN-experter säger att talibanernas behandling av kvinnor fördjupar "uppenbara kränkningar av deras mänskliga rättigheter och friheter som redan är de mest drakoniska globalt och kan leda till könsrelaterad förföljelse – ett brott mot mänskligheten".

Talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti 2021.

Får varken gå på gym eller badhus

Afghanska kvinnor hindras från att resa utan en manlig släkting och måste täcka sig med burka eller hijab om de vistas utanför hemmet.

Tidigare i november kom beskedet att kvinnor även förbjuds tillträde till gym och allmänna bad. Beskedet kom bara dagar efter att kvinnor förbjudits besöka landets parker och nöjesfält. Skolor för tonårsflickor har också stängts över större delen av landet.

FN-experterna konstaterar att begränsningarna har ökat kraftigt under de senaste månaderna.

Risk för fysisk och psykisk våld ökar 

"Att begränsa kvinnor till sina hem är liktydigt med fångenskap och leder sannolikt till ökat våld i hemmet och psykiska utmaningar", skriver experterna i ett uttalande.

Vidare skriver de att talibanernas åtgärder bör utredas som könsrelaterad förföljelse med sikte på åtal enligt internationell rätt.

FN-experter talar inte för FN utan rapporterar sina resultat till organet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.