Färöarna har förlängt sitt avtal med Ryssland. Arkivbild.
Färöarna har förlängt sitt avtal med Ryssland. Arkivbild. - Foto: TT

Färöarna förlänger omstritt avtal med Ryssland

Färöarna har trots allt valt att förlänga det kontroversiella fiskeavtalet med Ryssland – tvärtemot vad EU och Danmark vill. Fiskeminister Árni Skaale bekräftar i en intervju med Jyllands-Posten att man nu valt att förlänga avtalet som skrevs under 1977.


— Det är viktigt för Färöarna. Vi tar fullständigt avstånd från alla former av krig, även kriget i Ukraina, men detta avtal handlar om mycket mer än bara fisk, säger Skaale.

I praktiken innebär det att fiskare från Färöarna får möjlighet till att fiska räkor och torsk i Barents hav medan Ryssland i gengäld får fiska blåvitling i färöiska vatten liksom lasta om fisken i färöiska hamnar.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.