Kim Jong-Un och dottern Ju-Ae tillsammans med militärer som arbetar med robotprogrammet Hwasong-17. Bilden är odaterad, men publicerades på söndagen.
Kim Jong-Un och dottern Ju-Ae tillsammans med militärer som arbetar med robotprogrammet Hwasong-17. Bilden är odaterad, men publicerades på söndagen. - Foto: TT

Kims "högst älskade" dotter visas upp igen

För andra gången på en vecka har Nordkoreas diktator visat upp sitt "mest älskade" barn. Framträdandena sätter myror i huvudet på utomstående experter, som undrar om dottern Ju-Ae nu uppfostras till Kim Jong-Uns efterträdare.


Fram tills helt nyligen visste omvärlden knappt att hon fanns. Men nu har Ju-Ae haft en framträdande roll i den slutna diktaturens hårt styrda nyhetsförmedling två helger i rad.

På söndagen kablades text och bilder ut på Kim och Ju-Ae när de, som den statliga nyhetsbyrån KCNA beskriver det, närvarade vid tester av det interkontinentala robotsystemet Hwasong-17.

"Verkligen slående"

I förra helgens rapportering presenterades Ju-Ae som Kims älskade barn. Denna gång skruvas formuleringarna upp ett snäpp, och hon kallas "högst älskad" och "dyrbar".

— Det är verkligen slående, säger Ankit Panda vid Carnegie Endowment for International Peace i US.

— Ett foto där Kim Ju-Ae står bredvid sin far, och hyllas av tekniker och vetenskapsmän som är inblandade i den senaste robotavlossningen, ger stöd till tanken att hon nu är på väg att få rollen som möjlig efterträdare, säger han till nyhetsbyrån AP.

Kring 10 år

Maktutövningen och successionsordningen i Nordkorea är för utomstående höljda i dunkel, men den högsta makten har ända sedan Koreahalvöns splittring på 1940-talet varit en ren familjeaffär. När landet bildades 1948 tog Kim Il-Sung makten och behöll den till sin död 1994, då sonen Kim Jong-Il tog över. När denne i sin tur dog 2011 gick makten till den yngste sonen, Kim Jong-Un.

I dag är Kim Jong-Un 40 år, så han borde inte behöva någon omedelbar efterträdare. Å andra sidan verkar dottern vara i 10-årsåldern, vilket innebär att hon ändå inte skulle vara redo för att bli diktator än på ett tag.

Hur många barn Kim Jong-Un har är hemligt, men sydkoreanska medier bedömer är att det är tre, födda 2010, 2013 respektive 2017. Ju-Ae skulle därmed vara mellanbarnet.

Den bilden stämmer med vad basketstjärnan Dennis Rodman berättade efter ett besök i Nordkorea 2013. Till brittiska The Guardian sade han att han under några semesterdagar vid havet hade gått runt med Kims spädbarn Ju-Ae i famnen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.