Iranska poliser i Teheran försökte skingra demonstranter som uppmärksammade att det hade gått 40 dagar sedan Mahsa Zhina Aminis död, den 26 oktober. Arkivbild.
Iranska poliser i Teheran försökte skingra demonstranter som uppmärksammade att det hade gått 40 dagar sedan Mahsa Zhina Aminis död, den 26 oktober. Arkivbild. - Foto: TT

Irans revolutionsgarde medger: Många har dött

Oberoende aktörer gör gällande att flera hundra människor – fler än 410 – har dödats i samband med de landsomfattande protesterna i Iran. Revolutionsgardet ger för första gången visst stöd för detta.


Fler än 300 personer har dödats sedan protesterna bröt ut i mitten av september, enligt brigadgeneral Amirali Hajizadeh, som uttalar sig i en video som publiceras av det delvis statliga nyhetsorganet Mehr.

De regimkritiska protesterna började när 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i samband med att hon gripits av den iranska sedlighetspolisen. Revolutionsgardisten nämner henne inte vid namn.

— Alla i landet har påverkats av den här kvinnans död. Jag har inte de senaste siffrorna, men jag tror att vi kanske har haft fler än 300 martyrer och människor som har dödats i landet, bland dem barn, sedan denna händelse, säger Hajizadeh.

Den Oslobaserade organisationen Iran Human Rights räknar antalet dödade "i förtrycket av protesterna", inklusive vid oroligheter i provinsen Sistan och Baluchistan, till 416.

Enligt de sammanställningar som den organisationen och andra kontinuerligt gör över dödade, skadade och gripna vid protesterna har allra flesta dödats i Sistan och Baluchistan samt i Kurdistan – områden som är hem åt framför allt de etniska minoriteterna balucher och kurder.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!