Stockholm

EU kräver frigivning av sjuk politisk fånge

Tatsjana Chomitj, syster till Maria Kolesnikova, hedrar sin syster vid en ceremoni i Aachen i Tyskland. Arkivbild.
Tatsjana Chomitj, syster till Maria Kolesnikova, hedrar sin syster vid en ceremoni i Aachen i Tyskland. Arkivbild. Foto: TT

EU kräver att Belarus friger en regimkritiker som vårdas på sjukhus. Kravet från Bryssel på torsdagen rör Maria Kolesnikova som fängslats och dömts till långt fängelsestraff sedan hon varit ledande i protester mot Belarus hårdföre ledare Aleksandr Lukasjenko.


— Rapporter om hennes hälsoläge är djupt oroande. Det är viktigt att hon får omedelbar medicinsk vård. Vi ställer myndigheter i Belarus till svars för hennes välbefinnande och säkerhet, eftersom hon olagligt hålls fängslad, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borell.

Kolesnikova ledde, tillsammans med Veronika Tsepkalo and Svetlana Tichanovskaja, omfattande protester mot Belarus ledning efter det riggade val som åter gav Lukasjenko makten.

De två övriga protestledarna har lämnat Belarus. Kolesnikova har dömts till elva års fängelse för "konspiration". Hon är en av över 1 400 politiska fångar som frihetsberövats efter protesterna som inleddes sensommaren 2020, och hon har den senaste tiden hållits isolerad.

TT
/
EU
/

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.