Prins William and Kate anlände till den andra upplagan av Earthshot Prize Awards.
Prins William and Kate anlände till den andra upplagan av Earthshot Prize Awards. - Foto: TT

Miljön i fokus vid prinsbesök i USA

Storbritanniens prins William träffade USA:s president Joe Biden och deltog vid en prisgala i Boston, som blev kulmen på ett tredagarsbesök i landet.


Prinsen delade ut sitt miljöpris Earthshot, som han säger har inspirerats av John F Kennedys tal om att landa på månen.

Priset på 1 miljon pund vardera (12,7 miljoner kronor) delades ut till fem pristagare. Årets vinnare var ett litet företag som arbetar med biobränsleugnar i Afrika, ett brittiskt företag som gör nedbrytningsbara förpackningar av sjögräs, ett växthuskoncept för att öka grödorna på små bondgårdar i Indien, en teknik för att förvandla koldioxid till sten i Oman och en australisk satsning på att utbilda medlemmar ur ursprungsbefolkningen till naturvårdare.

— På samma sätt som rymdansträngningen för sex årtionden sedan skapade jobb, gav ekonomin en knuff och ledde till hopp kan lösningarna som föds ur årets Earthshotvinnare göra det, sade prinsen, som verkar anta en informell roll inom det brittiska kungahuset som familjens miljöförespråkare.

Även kung Charles har ett brinnande miljöintresse, liksom hans far, den framlidne prins Philip, hade. Under sin tid som prins höll kung Charles flera uppmärksammade tal inom ämnet. Men nu när han är monark väntas han vara mer försiktig med sina uttalanden, i linje med tradition och regler om att monarken ska hålla avstånd i politiska frågor.

Det var ingen brist på stjärnglans vid galan, med artisten Ellie Goulding, och prisutdelare som skådespelarna Rami Malek och Shailene Woodley. Billie Eilish uppträdde via länk.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.