Stockholm

Polisgranskare avgick efter brottsmisstankar

Den brittiska inrikesministern Suella Braverman har sparkat polisens utredare. Arkivbild.
Den brittiska inrikesministern Suella Braverman har sparkat polisens utredare. Arkivbild. Foto: TT

Han skulle se till att poliser som själva begår brott ställs inför rätta. Men nu har Michael Lockwood själv fått lämna sin post efter misstankar om oegentligheter.


Michael Lockwood har lett brittiska IOPC – en sorts polisombudsman – sedan myndigheten inrättades 2018. Men i fredags damp det ner ett mejl hos alla anställda där han tackade dem för gott arbete och meddelade att han lämnade sin tjänst "av personliga skäl", skriver The Times.

Men under helgen framkom att inrikesminister Suella Braverman uppmanat honom att självmant sluta eftersom han själv utreds för kriminella handlingar.

"Annars skulle han med omedelbar verkan stängas av från sin tjänst", skriver Braverman i ett uttalande där hon uppger att hon själv i slutet av veckan fick kännedom om att utredningen hittat bevis mot Lockwood.

Enligt The Times gäller det brott som ska ha begåtts på 1980-talet, och som utreds av polisen Humberside i nordöstra England helt utan att den granskande myndigheten IOPC kände till det.

Händelsen är det senaste i en rad uppmärksammade fall där brittiska poliser anklagas för brott. Under Lockwoods ledning har IOPC utrett en rad fall där poliser misstänkts för rasism, sexism, homofobi och övergrepp.

Det mest kända fallet gäller en polis som i fjol kidnappade och mördade en ung kvinna, Sarah Everard, vilket väckte internationell upprördhet. Polismannen hade då fått många klagomål men ändå kunnat jobba vidare. Han är nu dömd till livstids fängelse.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.