Den brittiska inrikesministern Suella Braverman har sparkat polisens utredare. Arkivbild.
Den brittiska inrikesministern Suella Braverman har sparkat polisens utredare. Arkivbild. - Foto: TT

Polisgranskare avgick efter brottsmisstankar

Han skulle se till att poliser som själva begår brott ställs inför rätta. Men nu har Michael Lockwood själv fått lämna sin post efter misstankar om oegentligheter.


Michael Lockwood har lett brittiska IOPC – en sorts polisombudsman – sedan myndigheten inrättades 2018. Men i fredags damp det ner ett mejl hos alla anställda där han tackade dem för gott arbete och meddelade att han lämnade sin tjänst "av personliga skäl", skriver The Times.

Men under helgen framkom att inrikesminister Suella Braverman uppmanat honom att självmant sluta eftersom han själv utreds för kriminella handlingar.

"Annars skulle han med omedelbar verkan stängas av från sin tjänst", skriver Braverman i ett uttalande där hon uppger att hon själv i slutet av veckan fick kännedom om att utredningen hittat bevis mot Lockwood.

Enligt The Times gäller det brott som ska ha begåtts på 1980-talet, och som utreds av polisen Humberside i nordöstra England helt utan att den granskande myndigheten IOPC kände till det.

Händelsen är det senaste i en rad uppmärksammade fall där brittiska poliser anklagas för brott. Under Lockwoods ledning har IOPC utrett en rad fall där poliser misstänkts för rasism, sexism, homofobi och övergrepp.

Det mest kända fallet gäller en polis som i fjol kidnappade och mördade en ung kvinna, Sarah Everard, vilket väckte internationell upprördhet. Polismannen hade då fått många klagomål men ändå kunnat jobba vidare. Han är nu dömd till livstids fängelse.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.