Webbkarta som pekar ut flygbaserna.
Webbkarta som pekar ut flygbaserna. - Foto: TT

"Man har överraskat och överlistat Ryssland"

Det här kommer få Ryssland att tänka om mycket.Den slutsatsen drar Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring, efter attackerna mot ryska flygbaser i måndags.Ryssland kan behöva sprida ut sina flyg mer – vilket försvårar robotattackerna mot Ukraina.


Det ryska strategiska bombflyget har tre hemmabaser. I måndags attackerades två av dem. Ukraina har inte officiellt tagit på sig attackerna – men flera bedömare, och Ryssland, anser att Kiev ligger bakom dem.

Att Ukraina ska ha lyckats slå till så långt in i Ryssland – baserna ligger cirka 50 mil från ukrainskkontrollerat territorium, i regionerna Saratov och Rjazan – är förvånande, tycker Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

— Västliga länder har varit noga med att inte ge vapensystem med så lång räckvidd till Ukraina. Men framför allt är det här strategiskt väldigt viktiga platser för Ryssland.

Från den ena attackerade flygbasen, Engels i Saratov, genomför Ryssland sina omfattande robotattacker mot Ukraina, enligt Jonsson.

— Det borde vara mycket bättre skyddat. Man har verkligen lyckats både överraska och överlista Ryssland med de här attackerna.

Psykologisk påverkan

Enligt flera uppgifter användes äldre drönare som byggts om och har en räckvidd på upp till hundra mil.

Det oklart hur stora skador explosionerna har orsakat. Men den största påverkan är snarare skräcken som attackerna sätter i Ryssland: att Ukraina har kapaciteten att attackera på ryskt territorium, nästan lika långt in i landet som Moskva ligger, anser Oscar Jonsson.

— Det här kommer få Ryssland att tänka om mycket.

Dessutom kommer man troligtvis att sprida ut bombflyget mer, vilket lär göra det mer komplicerat att genomföra robotangreppen mot Ukraina, bedömer han.

Ett misslyckande

Satellitbilder från flygbaserna visar hur planen före angreppen stått tätt intill varandra utan skydd. I till exempel Syrien lärde sig Ryssland att bygga tak över sådana anläggningar, för att flera flyg inte ska kunna slås ut vid ett anfall. Men det verkar inte ha gjorts vid hemmabaserna.

Flera ryska militärbloggare har kritiserat Rysslands oförmåga att förutse och förhindra angreppen, enligt den amerikanska tankesmedjan Institute of the Study of War (ISW).

— Det följer en trend i det ryska agerandet i det här kriget, att man är dålig på att förvalta lärdomar i förhand. Det är ett misslyckande, säger Oscar Jonsson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.