Iranska säkerhetsstyrkor skjuter mot kvinnors ansikten och kön
Bilden till vänster: Iranska kvinnor promenerar utan den obligatoriska huvudsjalen i norra Teheran den 5 december. - Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iranska säkerhetsstyrkor skjuter mot kvinnors ansikten och kön

Irans säkerhetsstyrkor skjuter medvetet mot kvinnors ansikten, bröst och könsdelar. Vårdarbetare som behandlar demonstranter vittnar om att kvinnor har andra skador än män.
– Hon hade kunnat vara min egen dotter, säger en traumatiserad läkare.


Fakta: Historisk proteströrelse

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tiotusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.

Läkare och sjuksköterskor som vårdar skadade demonstranter – ofta i hemlighet för att undvika att gripas – började upptäcka ett oroväckande mönster. Skadorna skiljde sig åt mellan män och kvinnor, rapporterar The Guardian.

Männen har ofta skador i benen, rumpan eller ryggen, enligt de vårdarbetare som tidningen pratat med. Hos kvinnorna såg skadebilden annorlunda ut. En läkare i staden Isfahan säger att han tror att säkerhetsstyrkorna vill "förstöra kvinnornas skönhet".

Han berättar om en kvinna som hade omringats av ett tiotal män ur säkerhetsstyrkorna och blivit skjuten på nära håll.

– Jag vårdade en kvinna i tidiga 20-årsåldern som hade skjutits med två skott i sitt könsorgan. Tio andra kulor hade fastnat i hennes innerlår, säger läkaren.

Kvinnor i Iran skjuts i ögonen och könsorganen

Kulorna i kvinnans lår var enkla att avlägsna, enligt läkaren, men de två i kvinnans könsorgan var en utmaning eftersom de kilat sig fast mellan hennes urinrör och slidöppning.

– Hon hade kunnat vara min egen dotter, säger läkaren som säger sig ha blivit traumatiserad av arbetet med de skadade demonstranterna.

En annan läkare från Karaj nära Teheran säger att säkerhetsstyrkorna riktar in sig på kvinnors intima delar för att männen har "mindervärdeskomplex".

Vårdarbetarna berättar även hur både män, kvinnor och barn systematiskt och medvetet skjutits i ögonen under protesterna, som nu pågått i nästan tre månader och spridit sig till i stort sett hela Iran.

"Den sista syn mitt högra öga såg"

Hundratals rapporter vittnar om hur demonstranter förlorat synen efter att ha skjutits på nära håll.

"Den sista syn mitt högra öga såg var leendet hos personen som sköt mig", skrev studenten Ghazal Ranjkesh från hamnstaden Bandar Abbas på Instagram, i en post som nu raderats.

The Guardian har synat en mängd foton från de intervjuade vårdarbetarna, bilder som bekräftar deras utsagor. På flera bilder syns ryggar som perforerats av små kulor av plast eller metall, egentligen designade för jakt. På andra foton syns kulor inkilade i människors ögonglober.

Irans utrikesdepartement har inte svarat på The Guardians frågor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.