En stor misstänkt muthärva med högt uppsatta politiker och fackrepresentanter inblandade håller på att rullas upp i Bryssel. Arkivbild.
En stor misstänkt muthärva med högt uppsatta politiker och fackrepresentanter inblandade håller på att rullas upp i Bryssel. Arkivbild. - Foto: TT

EU-topp avstängd efter korruptionsmisstankar

En av EU-parlamentets 14 vice talmän, grekiskan Eva Kaili, stängs av från parlamentet efter det att belgisk polis inlett en utredning om en misstänkt muthärva.Men utpekade Qatar nekar till all inblandning.


Socialdemokratiska S&D twittrade sent på fredagskvällen att Eva Kaili stängts av från partigruppen "med omedelbar verkan, som svar på de pågående utredningarna".

På lördagskvällen står det klart att hon även blir avstängd från parlamentet, meddelar talmannen Roberta Metsola presstab.

"I ljuset av belgiska myndigheters pågående rättsliga utredning har talman Metsola beslutat att med omedelbar verkan stänga av Eva Kaili från samtliga de befogenheter, sysslor och åtaganden som delegerats henne i egenskap av vice talman för EU-parlamentet", säger man i ett uttalande.

Hon har även uteslutits från sitt grekiska parti Pasok, skriver grekiska nättidningen Ekathimerini.

Agerandet kommer efter att federal belgisk polis slog till på ett stort antal platser i centrala Bryssel under fredagen. Fem personer frihetsberövades, däribland Kaili och generalsekreteraren för världsfacket ITUC, Luca Visentini.

"Tillåtit en kultur"

Samtliga fem förhördes ytterligare på lördagen, uppger federal polis, som uppger att misstankarna gäller korruption och pengatvätt.

Antikorruptionsorganisationen Transparency International reagerar starkt på händelsen, som man anser är en del av ett större mönster.

"Parlamentet har under flera decennier tillåtit en kultur präglad av straffrihet att växa fram genom en kombination av slapphänta finansiella regler och kontroll och en total brist på etisk tillsyn", säger organisationens ordförande Michiel van Hulten, i ett uttalande.

"Inte medvetna om"

Enligt uppgifter till belgiska tidningen Le Soir rör det sig om mutförsök till fördel för Qatar, vars arbetsmarknadsminister Kaili träffade strax före fotbolls-VM satte igång.

Polis hittade enigt de första uppgifterna i Le Soir kontanter värda över sex miljoner kronor och beslagtog ett större antal datorer och mobiltelefoner.

Från Qatars håll nekar man till inblandning.

— Vi är inte medvetna om några detaljer kring en utredning. Alla anklagelser om tjänstefel är gravt missvisande, säger en talesperson för den qatariska regeringen, till AFP.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.