Kabul Longan Hotel ligger i stadsdelen Shahr-e-Naw i Afghanistans huvudstad.
Kabul Longan Hotel ligger i stadsdelen Shahr-e-Naw i Afghanistans huvudstad. - Foto: TT

Flera döda vid skottlossning i Kabul

Skottlossning har ägt rum vid ett hotell med många kinesiska gäster i den afghanska huvudstaden Kabul under måndagen.Minst tre personer uppges ha dödats i attacken som IS tagit på sig ansvaret för.


Flera explosioner och skottlossning hördes vid hotellet Kabul Longan Hotel i stadsdelen Shahr-e-Naw i Kabul under måndagseftermiddagen. Bilder visar att det då brann i hotellets nedre våningar.

"Hittills har vi tagit emot 21 drabbade – tre var redan döda när de kom fram", twittrade akutsjukhuset i Kabul.

Hoppade från fönster

Två utländska medborgare skadades när de hoppade ut från fönster för att fly, uppger talibanregeringens talesperson Zabihullah Mujahid.

— Det var en väldigt hög explosion och sedan var det mycket skottlossning, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.

Talibanernas säkerhetsstyrkor skyndade till platsen och stängde av området.

Den av talibanerna utnämnda talespersonen för Kabulpolisen uppger att attacken pågick i flera timmar och att den utfördes av "illasinnade element".

"Säkerhetsstyrkor har nått området och upprensningen av anfallarna pågår", skriver han i ett meddelande.

IS tar på sig ansvar

Terrorgruppen IS tog sent på kvällen på sig attentatet. Enligt ett uttalande ska två IS-medlemmar ha detonerat två sprängladdningar gömda i väskor.

Talibanstyret säger sig ha förbättrat säkerheten sedan maktövertagandet i fjol. IS, som rivaliserar med talibanerna, har dock ökat sina attacker sedan dess.

Kabul Longan Hotel är särskilt populärt bland kinesiska affärsmän som i allt högre grad besöker Afghanistan sedan talibanerna tog makten. Grannlandet Kina har inte officiellt erkänt talibanregeringen i Afghanistan, men är ett av få länder som har fortsatt ha full diplomatisk närvaro i landet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!