En av de två hundarna som skänktes av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Här med Sydkoreas expresident Moon Jae-In. Arkivbild.
En av de två hundarna som skänktes av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Här med Sydkoreas expresident Moon Jae-In. Arkivbild. - Foto: TT

Hundar skänkta av Kim Jong-Un ska bo på zoo

Två hundar som Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har skänkt till Sydkoreas tidigare president Moon Jae-In har flyttat in på zoo.Bakgrunden är en politisk konflikt i Sydkorea om vem som ska finansiera hundarnas omvårdnad.


Jakthundarna av den inhemska nordkoreanska rasen pungsan var en present från Kim Jong-Un till Moon Jae-In efter ett toppmöte i Pyongyang 2018. Men i november i år meddelade Moons kansli att han inte längre kunde ta hand om hundarna eftersom den nuvarande regeringen enligt honom inte gav tillräckligt ekonomiskt stöd för att täcka hundarnas mat- och veterinärkostnader.

President Yoon Sul-Yeols kansli tillbakavisade påståendet, och har uppgett att det inte har funnits några hinder för Moon att behålla hundarna och att det vid tidpunkten pågick diskussioner om ekonomiskt stöd.

"Symbol för fred"

Hundarna Gomi och Sonngang har den senaste tiden bott på ett djursjukhus i staden Daeju fram till att de i fredags flyttades till ett zoo som drivs av lokala myndigheter i staden Gwangju.

Under måndagen har hundarna visats upp vid ett fototillfälle på djurparken, med namnbrickor runt nacken.

— Gomi och Sonngang är en symbol för fred, och för försoning och samarbete mellan Syd- och Nordkroea. Vi kommer att uppfostra dem väl som om vi odlar ett frö för freden, sade Gwangjus borgmästare Kang Gijung.

Statlig egendom

Hundarna har fått sex valpar, alla födda sedan de kom till Sydkorea. En av dem, som heter Byeol, har bott på djurparken sedan 2019. De andra fem har växt upp i andra djurparker och anläggningar.

Målet är att Byeol, Gomi och Sonngang nu ska få bo tillsammans, även om de inledningsvis hålls isär eftersom de nu inte känner igen varandra.

Gomi och Sonngang är statlig egendom, men de bodde i presidentresidenset medan Moon var president. När han avgick i maj kunde han ta med dem till sitt privata hem efter en lagändring, som tillåter att gåvor till presidenter kan hanteras på andra platser under förutsättning att det handlar om djur eller växter.

TT
/
/
Zoo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.