Meta stäms av flera aktivister som anklagar bolaget för att inte göra tillräckligt för att moderera hatinlägg på Facebook. Arkivbild.
Meta stäms av flera aktivister som anklagar bolaget för att inte göra tillräckligt för att moderera hatinlägg på Facebook. Arkivbild. - Foto: TT

Meta stäms för att underblåsa hat i Östafrika

En etiopisk man vars far mördades under kriget i Tigray har anslutit sig till en stämningsansökan i Kenya mot Facebooks moderbolag Meta.I stämningen anklagas Meta för att underblåsa våld och hat i östra Afrika, bland annat i Etiopien.


Meta hanterar inte i tillräcklig utsträckning hatinlägg på Facebook, särskilt när det gäller kriget i Tigray i Etiopien som har pågått i två år, enligt en stämning som lämnats in till en domstol i Kenya.

Enligt etiopiern Abrham Meareg, som är etnisk tigrean, fick hans far rasistiska meddelanden innan han mördades i november 2021. Abrham Meareg hävdar att Facebook inte tog bort inläggen trots klagomål.

— Om Facebook bara hade stoppat spridningen av hat och modererat inlägg ordentligt, skulle min far fortfarande vara i livet, säger han.

I stämningsansökan finns krav på en kompensationsfond på 200 miljarder kenyanska shilling, cirka 16,5 miljarder svenska kronor, för människor som fallit offer för hat och våld som påstås ha sporrats av Facebook.

Meta har inte kommenterat anklagelserna.

En av de andra bakom stämningsansökan är Fisseha Tekle, etiopisk forskare hos Amnesty International och tigrean, som har skrivit om kriget och utsatts för näthat. En annan är människorättsgruppen Katiba Institute som vill se förändringar i Facebooks algoritm, som enligt gruppen främjar och sprider hatretorik.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart ja till nya budgetregler i EU

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.