Fartyg med containrar anlöper hamnen i Rotterdams hamn Maasvlakte. Arkivbild.
Fartyg med containrar anlöper hamnen i Rotterdams hamn Maasvlakte. Arkivbild. - Foto: TT

Europas största hamn översvämmas av kokain

Från Sydamerika till Europas största hamn, via korrupta tullare och unga kurirer, till köpare över hela kontinenten.Allt fler av de miljontals containrar som kommer till Rotterdam innehåller smugglat kokain.


Fakta: Kokain i Europa

Kokain är den vanligaste centralstimulerande drogen som förekommer i Europa (cannabis är den överlägset vanligaste drogen totalt sett).

Försäljningen inom kontinenten uppgår till ett samlat värde av motsvarande ungefär 62 miljarder kronor om året, enligt Europol. Omständigheterna kring kokainhandeln har blivit allt mer våldsamma och konkurrensen mellan stora kriminella organisationer har tilltagit.

Det kommer hit både sjö- och luftvägen, från framför allt Colombia, Brasilien och Venezuela.

3,5 miljoner EU-medborgare (1,2 procent) mellan 15 och 64 år har använt kokain under det senaste året, enligt svaren som gavs i Europeisk narkotikarapport för 2022.

Analyser av avloppsvatten på olika håll i Europa tyder på att konsumtionen gick ned något under pandemin, men att den sedan återgick till tidigare nivåer när länder drog tillbaka större smittskyddsåtgärder.

Under 2020 beslagtogs totalt 213 ton kokain i Europa och den kopplade kriminaliteten bedöms öka.

"Sammantaget tyder alla dessa indikatorer på att tillgången till och användningen av kokain fortfarande är mycket hög historiskt sett", står det i Europeisk narkotikarapport 2022.

Rotterdam, som Europas inkörsport, "översvämmas" av kokain, enligt stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb. Utsikterna att strypa flödena bedöms vara små.

— Det handlar verkligen om att försöka hitta en nål i en höstack, säger Romilda Schaaf, narkotikaspecialist vid hamnpolisen i Rotterdam.

Under förra året lyckades polisen hitta åtminstone några nålar. Nästan 70 ton kokain hittades i hamnen, som är Europas mest trafikerade. Det var en stor ökning – 74 procent mer kokain än vad man upptäckte året dessförinnan.

Tillgång och efterfrågan

Att det gjordes större beslag under 2021 kan förklaras med att det tycks finnas många potentiella kunder i Europa, enligt Ger Scheringa, som leder en grupp beväpnade tulltjänstemän i hamnen.

— Och om det finns efterfrågan så förses den med tillgång, säger han.

Kokainet göms oftast i containrar, eller på undersidan av fartygens skrov. De organiserade smugglarna ser först till att det skickas till hamnen och sedan att det kan plockas upp på andra sidan tullen.

Det är vanligt att de har informatörer och mutade kontakter inom tullväsendet. Narkotikan flyttas ofta mellan containrar för att undvika de kontroller som görs. Unga män, som ofta kommer från Rotterdams förorter, får enligt åklagare i uppgift att bo i närheten av hamnen och vänta in specifika smuggelcontainrar.

Polisen följer förflyttningen av tiotusentals containrar vid hamnens terminaler i realtid på digitala kartor. Om någon container väcker misstankar så kan den röntgas, packas upp eller undersökas med narkotikahundar. Vissa fartyg undersöks av dykare när de anländer.

Sprängde "superkartell"

Rotterdam var, tillsammans med belgiska Antwerpen, de huvudsakliga hamnarna som användes av en Dubaibaserad "superkartell" som den europeiska polismyndigheten Europol härom veckan sade sig ha sprängt. Den kartellen uppges ha smugglat in en tredjedel av allt kokain som kommit till Europa.

Hittills i år har fler än 70 personer gripits i Rotterdams hamn för brott med koppling till drogsmuggling. Det är både organiserade kriminella och personer som arbetar i hamnen.

Den 6 december greps en 43-årig kvinna som arbetar i tullen, misstänkt för korruption och inblandning i smugglingen.

Narkotikasmugglarna erbjuder upp emot motsvarande en miljon kronor till hamnarbetare och tullare som kan hjälpa till att lotsa knarket genom hamnen, enligt Ger Scheringa.

Väga olika behov

Rotterdams borgmästare har krävt att varenda container som når hamnen ska undersökas grundligt. Tulltjänstemannen Scheringa beskriver det som den största utmaningen: att väga det logistiska mot nödvändigheten av att kontrollera precis allt.

Såväl politiker som de verksamma i hamnen beklagar att våldsamheter har följt i narkotikasmugglingens spår. En advokat som var inblandad i en stor smugglingsrättegång samt en kriminaljournalist har mördats de senaste åren.

— Målet är egentligen att försäkra människor om att de kan leva säkra liv och att ingen politiker, jurist eller kriminalreporter ska behöva beskydd bara för att den här skiten kommer in i vårt land, säger Romilda Schaaf vid hamnpolisen.

Organiserade narkotikasmugglare erbjuder stora summor pengar till hamnarbetare som hjälper till att få drogerna genom hamnen utan att upptäckas. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.