Demonstranter utanför Högsta domstolen i London protesterar mot planerna på att skicka asylsökande till Rwanda.
Demonstranter utanför Högsta domstolen i London protesterar mot planerna på att skicka asylsökande till Rwanda. - Foto: TT

"Lagenligt" att skicka asylsökande till Rwanda

De kontroversiella brittiska planerna på att skicka asylsökande till Rwanda är lagenliga, slår Högsta domstolen i London fast.


I april meddelade den dåvarande brittiska regeringen – med Boris Johnson i spetsen – att migranter som nekats asyl skulle ges en enkelbiljett till Rwanda. Syftet uppgavs vara att avskräcka från resor över Engelska kanalen, men det första flyget till Rwanda i juni fick ställas in sedan organisationer kraftigt ifrågasatt lagligheten i förfarandet.

Utslaget i Högsta domstolen kommer sedan flera asylsökande, biståndsorganisationer och en fackförening med tulltjänstemän lämnat in en stämningsansökan i förhoppningen att stoppa Rwandaplanerna. Att HD slår fast att planerna är lagenliga innebär en seger för Rishi Sunaks regering, men projektet står troligtvis inför fler juridiska utmaningar innan det kan bli verklighet.

Två domare noterar dock att regeringen misslyckats med att beakta de asylsökandes individuella omständigheter.

Fler än 44 000 människor har hittills i år anlänt till Storbritannien via Engelska kanalen. Flera har dött under resan, senast i förra veckan när en gummibåt råkade i sjönöd i iskallt vatten strax utanför brittiska Kent.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!