USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ukrainas ledare är under onsdagen på besök i Washington DC. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ukrainas ledare är under onsdagen på besök i Washington DC. Arkivbild. - Foto: TT

Så mycket ger USA i stöd till Ukraina

Militärt, ekonomiskt och humanitärt – USA:s president Joe Biden har lovat stöd till krigets Ukraina så länge det behövs.Hittills har USA stöttat landet med hundratals miljarder kronor – och mer är på väg.


De amerikanska stödpaketen till Ukraina har avlöst varandra sedan Rysslands storskaliga krig mot landet inleddes i februari. USA är den största avsändaren av både militärt och humanitärt stöd till Ukraina i rena pengar.

Institutet för världsekonomi i Kiel följer fortlöpande stödet till Ukraina. Enligt uppgifter därifrån har USA mellan den 24 januari och 20 november i år bidragit med närmare 23 miljarder dollar (omkring 238 miljarder kronor) i militärt stöd.

Utöver det ger USA humanitärt stöd på nära 10 miljarder dollar och ett finansiellt stöd på drygt 15 miljarder dollar, som bland annat innefattar lån. Det ger alltså ett totalt stöd på närmare 48 miljarder dollar (drygt 500 miljarder kronor) eller 0,23 procent av BNP, enligt institutet.

Det kan jämföras med Estland vars direkta stöd till Ukraina uppgår till 1,1 av BNP och Lettland vars stöd beräknas till 0,9 av BNP.

Mer på gång

EU-institutionerna och EU-länderna har gemensamt bidragit med 19,7 miljarder euro, närmare 220 miljarder svenska kronor, för att stötta Ukraina ekonomiskt och humanitärt som en följd av kriget. Förutom att bidra till det mest akuta; mat, vatten och sjukvård, har EU även stöttat exempelvis jordbruks- och utbildningssektorn samt civilsamhället med pengar.

Under årets sista EU-toppmöte enades länderna om ett gigantiskt lån till Ukraina på runt 200 miljarder kronor under 2023.

Varken stödet från EU eller USA ser ut att sina. Under december har USA lovat ytterligare stöd till Ukraina. I början av månaden meddelades ett nytt militärt stödpaket på 2,8 miljarder kronor.

USA har sedan februari, förutom stora mängder ammunition, bland annat skickat kustförsvarssystem och avancerade raketsystem. I oktober uppgav Vita huset att USA skulle skicka raketartillerisystem av modellen Himars – som anses vara ett av de mest effektiva vapen som Ukraina förfogar över i sitt motstånd mot de ryska ockupationsstyrkorna.

Största mottagaren

Och nya vapenstöd är på väg till Ukraina. President Biden väntas inom kort presentera ett nytt amerikanskt stödpaket på 1,8 miljarder dollar. Det uppges bland annat innehålla luftvärnssystemet Patriot, som Ukraina efterfrågat under en längre tid.

Den amerikanska kongressen ska även vara redo att godkänna ytterligare stöd till Ukraina på nära 45 miljarder dollar. Det kan jämföras med den amerikanska budgeten för 2023 där utrikesdepartementet, inklusive biståndsorganet Usaid, föreslås få 60,4 miljarder dollar.

Enligt den oberoende tankesmedjan Council on foreign relations (CFR) har Ukraina till följd av kriget blivit det största mottagarlandet av amerikanskt utlandsstöd. Det är första gången på många år som ett europeiskt land toppar den listan.

Senast det skedde var när den så kallade Marshallplanen lanserades, där Västtyskland och delar av Europa fick omfattande stöd efter andra världskrigets slut, skriver CFR.

TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!