En kvinna föder med hjälp av en traditionell barnmorska i den informella bosättningen Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi. Landets mödradödlighet är en av de högsta i världen.
En kvinna föder med hjälp av en traditionell barnmorska i den informella bosättningen Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi. Landets mödradödlighet är en av de högsta i världen. - Foto: TT

Stigma bakom aborter med blekmedel och örter

Varje dag dör minst sju kvinnor i Kenya till följd av osäkra aborter.Utbrett stigma innebär att en kenyansk kvinna som vill avsluta sin graviditet riskerar att polisanmälas. Många ser därför ingen annan utväg än att ta till drastiska metoder.


Fakta: Oavsiktliga graviditeter och abort

Nästan hälften av alla graviditeter i världen är oavsiktliga. Mellan 2015 och 2019 blev årligen, grovt räknat, 121 miljoner kvinnor oavsiktligen gravida.

Våldtäktsrelaterade graviditeter sker lika ofta – eller oftare – än graviditeter som är ett resultat av sex med samtycke.

Världen över använder runt 257 miljoner kvinnor som vill undvika att bli gravida inte någon av de säkra, moderna preventivmetoderna.

I 47 länder använder runt 40 procent av sexuellt aktiva kvinnor inga preventivmedel alls. Bland kvinnor som upplever sexuellt våld i nära relation är preventivmedelsanvändningen bara hälften så hög.

Runt en fjärdedel av alla kvinnor i världen beräknas uppleva att de inte kan säga nej till sex.

45 procent av alla aborter som utförs världen över bedöms som medicinskt osäkra. Runt sju miljoner kvinnor läggs årligen in på sjukhus till följd av osäkra aborter. 5 till 13 procent av all mödradöd – vilket motsvarar runt 47 000 döda kvinnor och flickor årligen – beräknas bero på osäkra aborter.

I humanitära kriser, så som krig och naturkatastrofer, förlorar många kvinnor tillgången till preventivmedel. Sexuellt våld är också vanligt förekommande i krig.

Källa: FN:s befolkningsfond (UNFPA), Världshälsoorganisationen (WHO), Center for Reproductive Rights (CRR)

Blodet började forsa när hon väntade på bussen. Victoria Atieno förstod vad som hände – att blodet som rann längs med benen var följden av den örtblandning hon druckit i ett desperat försök att driva ut fostret som växte i henne.

Det offentliga missfallet var en mardröm. Förbipasserande hånade och häcklade henne där hon stod, blodig och förödmjukad med kraftiga smärtor i livmodern.

— Folk dömer dig, brottsförklarar dig, försöker få dig utesluten ur din egen gemenskap, sade trebarnsmamman till nyhetsbyrån AFP 2020.

I dag jobbar Victoria Atieno med kvinnors rättigheter i Dandora, ett av östra Nairobis slumområden. Hon berättar för AFP hur renhållare ibland hittar övergivna foster på Dandoras informella soptipp.

Volontärer som 2019 fick uppgiften att rensa upp i Nairobifloden hittade 14 kroppar bland drivorna med skräp, majoriteten av dem bebisar.

Åttaåriga Joyce Njeri leker med tvååriga Shantel Akinyi på den soptipp i Nairobislummen Dandora där Joyce och båda barnens mammor arbetar. Män, barn och kvinnor tillbringar dagarna i bråten på jakt efter föremål som kan säljas. Bild från 2015.

Dog i sjukhusentrén

Kenyas abortlagstiftning tillåter abort endast när moderns hälsa är i fara eller när graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Ett djupt befäst socialt stigma innebär att många tar sin tillflykt till osäkra, riskfyllda abortmetoder. Kenyanska kvinnor dricker inte bara hopkok på örter för att framkalla missfall, som Victoria Atieno. Det förekommer abortförsök med strumpstickor, med blekmedel och tvättmedel, med malariamedicin och preventivmedel – vilka piller kvinnorna än kommer över, rapporterade kenyanska The Standard i november.

The Washington Post berättade i juli om Aisha, en ensamstående mamma till en ettårig dotter i Nairobislummen Mathare, som börjat sälja sex för att kunna försörja sin dotter och blivit med barn. Av rädsla för repressalier gick hon till en av Mathares många olicensierade apotekare – många kända för att lura fattiga, desperata kvinnor – och fick ett paket piller av okänt slag. Några timmar senare låg hon död i en sjukhusentré, i en pöl med sitt eget blod.

— Den bilden har aldrig lämnat mig, säger Aishas vän Fauziah, som körde henne till sjukhuset den kvällen, till The Washington Post.

Varje dag dör sju kvinnor till följd av osäkra aborter i Kenya, enligt 2012 års siffror som utgör den senast tillgängliga statistiken. Mörkertalet tros dock vara stort, då många kvinnor hemlighåller både graviditeter och aborter. 2012 utfördes nästan en halv miljon aborter i Kenya, enligt den officiella statistiken, varav en fjärdedel ledde till komplikationer som feber, blodförgiftning, medicinsk chock och organsvikt.

Kvinnor åtalas

Många kvinnor har ingen aning om vart de ska vända sig när de behöver en abort, enligt Nelly Munyasia, chef för den ideella organisationen Reproductive Health Network Kenya (RHNK).

— Bristen på information spelar en väldigt kritisk roll när det kommer till kvinnors tillgång till abort i Kenya. Informationen kring hur lagen ser ut eller vilka kliniker som utför aborter är knappt tillgänglig för de kvinnor som faktiskt behöver en abort, säger hon till TT under ett besök i Stockholm.

Nelly Munyasia, chef för den ideella organisationen Reproductive Health Network Kenya, efter ett panelsamtal om sexuella och reproduktiva rättigheter på Fotografiska i Stockholm i oktober.

Nelly Munyasias organisation bistår kvinnor med information, abortvård och juridisk rådgivning. Rapporterna om kvinnor som trakasseras, grips och till och med åtalas för att ha avslutat en graviditet är många, säger hon. Det betyder att kvinnorna inte vill synas på kliniker, inte vill fråga om information eller ens besöka en vårdcentral av rädsla för att polis ska tillkallas.

— Det händer till och med att en kvinnas egna vänner eller familjemedlemmar anmäler henne när de inser att hon inte längre är gravid.

Information ger makt

De flesta av dem som åtalas frikänns, enligt Nelly Munyasia. Det förändrar dock inte det sociala stigmat.

Varje år hjälper RHNK runt 150 kvinnor och flickor. Många vill ha en abort för att graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, andra för att de redan har flera barn och inte har råd eller möjlighet att ta hand om fler. Nelly Munyasia säger att det viktigaste är att sprida information – både kring hur lagstiftningen ser ut och om hur farligt det är med osäkra aborter.

— När en kvinna har information har hon makten i sina händer. Hon har möjlighet att ta beslut med sin reproduktiva hälsa i fokus, att använda preventivmedel eller att välja att avsluta en graviditet. Det innebär i sin tur att hon har möjlighet att studera, jobba och förtjäna sitt uppehälle utan att vara beroende av en man.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!