2022 blev ett nytt rekordår för antalet utsatta barn i Danmark som adopterades bort med tvång. Arkivbild
2022 blev ett nytt rekordår för antalet utsatta barn i Danmark som adopterades bort med tvång. Arkivbild - Foto: TT

Rekordmånga barn i Danmark tvångsadopteras

Tvångsadoptionerna i Danmark fortsätter att öka. 2022 blev ett nytt rekordår, men systemet med tvingad adoption av små barn får kritik.


Statsminister Mette Frederiksen (S) sade i sitt nyårstal 2020 att "fler utsatta barn måste få ett nytt hem och de ska få det snabbare än i dag". Uttalandet, i kombination med en lagändring som underlättar tvångsadoption, har lett till en kraftig ökning av antalet adoptioner.

Från att under 10-talet ha tvångsomhändertagit i genomsnitt ett till tre nyfödda barn per år för bortadoption, blev 30 barn tvångsadopterade under 2020 och 29 barn under 2021. Och 2022 blev ett nytt rekordår: fram till 4 december hade 32 barn tvångsbortadopterats.

Barnen som adopterades bort under 2020 var i genomsnitt tio månader vid adoptionen.

"Följer lagen"

Kommunen Ikast-Brande är en av de kommuner som gjort många tvångsadoptioner. Kommunens barn- och familjechef Anton Rasmussen skriver i en kommentar till Jyllands-Posten att det inte är statsministerns uttalande som påverkat utvecklingen i kommunen, utan lagstiftningen.

— Vi har följt lagstiftningen och lagens intentioner. Det har gjort att vi har säkrat nödvändig kompetens bland de anställda för att hantera dessa ärenden, skriver Rasmussen i ett mejl till tidningen.

"Väldigt dålig idé"

Systemet med tvångsadoptioner har mött motstånd i Danmark. Det finns nätverk som smugglar gravida kvinnor som hotas av tvångsadoption ut ur Danmark till länder som Tyskland, Sverige och Polen.

Niels Peter Rygaard som är psykolog och ger råd till kommunerna i deras arbete med placerade och adopterade barn ser fler problem med tvångsadoptioner. Rygård tycker det är en "väldigt dålig idé" att avbryta kontakten med de biologiska föräldrarna.

— Man får uppfattningen att målet med fler tvångsadoptioner bygger på vad politikerna tycker, och inte vad experter vet på området, säger han till Jyllands-Posten.

Den nya regeringen, som bygger på en koalition mellan Socialdemokratiet och högerpartierna Venstre samt Moderaterne, som presenterades 14 december, har ännu inte deklarerat någon gemensam linje kring tvångsadoptionerna.

I Sverige är det ovanligt med tvångsomhändertaganden vid födseln.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.