På en stillbild från ett videoklipp från gripandet syns Matteo Messina Denaro iklädd mössa och skinnjacka.
På en stillbild från ett videoklipp från gripandet syns Matteo Messina Denaro iklädd mössa och skinnjacka. - Foto: TT

Gripen maffiaboss "allvarligt sjuk"

Matteo Messina Denaro, den gripne ledaren av den sicilianska maffian Cosa Nostra, uppges vara allvarligt sjuk.Samtidigt kommer allt fler detaljer om hans liv på flykt under 30 år.


Fakta: Maffian i Italien

Matteo Messina Denaro tros ha fått alltmer makt i takt med att andra maffiabossar antingen gripits eller avlidit. Han ska slutligen ha utsetts till "bossarnas boss" efter att den tidigare Cosa Nostra-ledaren Salvatore "Totò" Riina dog i cancer 2017.

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.

'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

Camorra: Neapeltrakten. Kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av Camorrans inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkisk men mer blodig än Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Källor: AFP och BBC

Den 60-årige maffiabossens tillstånd har förvärrats de senaste månaderna, uppger den vårdklinik i Palermo där han greps i måndags.

— Han är allvarligt sjuk, säger klinikchefen Vittorio Gebbia till La Repubblica.

Denaro opererades under falskt namn för tarmcancer såväl 2020 som 2022, visar läckta journaler som publicerats i italienska medier.

Fick alias av skolkamrat

Gripandet skedde efter att spanare avlyssnat telefonsamtal där det framkom att Denaro – som varit på rymmen sedan 1993 – var sjuk. Därefter sökte utredarna igenom hela Italien efter möjliga misstänkta av rätt kön, i rätt ålder samt med rätt sjukdiagnos.

Det alias Denaro har gått under i flera år och bland annat använde hos kliniken – Andrea Bonafede – har visat sig tillhöra en gammal skolkamrat till maffialedaren. Den verklige Bonafede, en 59-årig lantmätare, hjälpte sin ungdomskamrat genom att bland annat köpa den lägenhet i den lilla staden Campobello di Mazara som han de senaste åren har använt som bas.

Bonafede lånade även ut sitt socialförsäkringskort och id-handlingar till Denaro. Lantmätaren är gripen, misstänkt för samröre med maffian.

Rörde sig fritt

Trots att Denaro i tre årtionden varit den mest eftersökta personen i Italien kunde han de senaste åren röra sig relativt öppet i Campobello di Mazara på Sicilien. Enligt medier kunde han gå och handla, gå på restaurang och ha ett fungerande socialt liv, inte minst uppges han ha haft ett antal förhållanden.

Hans lägenhet var enligt polisen elegant möblerad och i garderoben hängde dyra märkeskläder. Polisen har också hittat dyra parfymer, klockor och solglasögon, samt Viagra. Däremot har man ännu inte hittat några vapen i lägenheten.

På onsdagen hittade polisen ytterligare ett gömställe som Denaro använt, ett rum som beskrivs som bunkerliknande och ska ligga inne i ett bostadshus inte långt från hans lägenhet. Dessutom har ytterligare två personer gripits, misstänkta för att ha hjälpt maffiabossen, dels en läkare som vårdat honom i hemstaden, dels en bonde som kört honom till kliniken i Palermo.

Denaro fördes efter gripandet till ett högsäkerhetsfängelse i regionen Abruzzo i centrala Italien, där han hålls i isoleringscell. Han kommer att få fortsätta sin cellgiftsbehandling på ett sjukhus i regionen, skriver tidningen Corriere della Sera.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.