Stockholm

Navalnyj-anhängare demonstrerade med cellreplika

Oleg Navalnyj, Aleksej Navalnyjs bror, inuti replikan av straffcellen i Berlin.
Oleg Navalnyj, Aleksej Navalnyjs bror, inuti replikan av straffcellen i Berlin. Foto: TT

Anhängare till den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj placerade en replika av den straffcell som han återkommande placerats i, utanför Rysslands ambassad i Berlin.


Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han på senare år allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

Runt 100 människor, inklusive Aleksej Navalnyjs bror Oleg, deltog i demonstrationen i den tyska huvudstaden för att försöka uppmärksamma Navalnyjs öde. Vissa höll i plakat som uppmanade till att alla politiska fångar i Ryssland ska släppas, andra för att Rysslands president Vladimir Putin ska ställas till svars för krigsbrott på grund av anfallskriget mot Ukraina.

— Det finns en koppling mellan vad som händer Aleksej Navalnyj och kriget i Ukraina, säger Leonid Volkov, medarbetare till Navalnyj, som också organiserade demonstrationen.

Enligt Volkov var förgiftningen av Navalnyj och han sedan fängslats är delar av Kremls nedslag mot den ryska oppositionen innan man inledde anfallskriget i Ukraina.

Människor som kräver att Aleksej Navalnyj ska släppas, i en demonstration i Berlin.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.