Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tillsammans med försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne). Arkivbild. - Foto: TT

Danmark pausar planer på asylcenter i Rwanda

Den danska regeringens planer på ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark pausas.Enligt avtalet mellan regeringspartierna ska man arbeta för att etablera ett center utanför Europa i samarbete med EU eller en rad andra länder.


Den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetade hårt för att etablera ett mottagningscenter i Rwanda för asylsökande till Danmark. Efter valet i november bildade S regering med mittenpartiet Moderaterne och liberala Venstre, men i avtalet partierna emellan nämns inte Rwanda som ett land för att asylcenter.

Beror på kompromiss

Det beror på en kompromiss mellan partierna, uppger migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad (S) för den danska nättidningen Altinget. Enligt SVM-regeringens avtal ska ett mottagningscenter utanför Europa etableras i samarbete med EU eller en rad andra länder, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

När den nya danska regeringen tillträdde i mitten av december fick statsminister Mette Frederiksen frågan om formuleringen innebär att det är uteslutet för Danmark att gå vidare med planen på egen hand.

— Självklart vill vi helst göra det i samarbete med andra länder eller via EU, det har för övrigt varit vår mening hela tiden även i den gamla regeringen, sade Frederiksen.

Samtidigt uteslöt hon inte att det blir en bilateral lösning mellan Danmark och "ett annat land".

Har fått kritik

Danmark och Rwanda skrev i september i fjol under en avsiktsförklaring om ett asylsamarbete och inför valet i november trodde Kaare Dybvad att ett avtal om ett mottagningscenter skulle vara på plats inom ett år.

Om det fortsatt är förväntningen har migrationsministern inget svar på.

— Det är för tidigt att säga. Vi har i vilket fall som helst bundit oss till att undersöka möjligheten att involvera andra länder, säger Dybvad till Altinget.

Storbritannien har ett liknande upplägg med Rwanda. Ett flygplan med asylsökande därifrån stoppades dock av Europadomstolen förra sommaren.

Danmarks planer har fått kritik från både EU-kommissionen och FN:s flyktingkommissariat UNHCR samt en rad människorättsorganisationer.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.