Stockholm

Journalister döms för röjande av statshemlighet

Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Kaius Niemi (till höger) och advokaten Kai Kotiranta i samband med en förhandling i fallet i augusti. Arkivbild.
Helsingin Sanomats tidigare chefredaktör Kaius Niemi (till höger) och advokaten Kai Kotiranta i samband med en förhandling i fallet i augusti. Arkivbild. Foto: TT

Två finländska journalister döms för röjande av statshemlighet med anledning av en artikel om landets militära underrättelseverksamhet.Texten skrevs bland annat med hjälp av läckta hemligstämplade dokument.


De nu dömda grävande journalisterna använde sig av sekretessbelagda dokument i sitt arbete med en artikel om underrättelseverksamheten Signalunderrättelsecentret. Dokumenten innehöll bland annat hemlig information om centrets verksamhet, uppgifter, organisation, kapacitet och anskaffningar, skriver Svenska Yle.

De två grävande reportrarna och deras chef, som godkände publiceringen i Helsingin Sanomat i december 2017, åtalades för röjande av statshemlighet samt försök till röjande av statshemlighet med anledning av publiceringen.

Reportrarna döms för brottet, den av dem som varit huvudansvarig för artikeln till 50 dagsböter medan den andra slipper straff.

Chefen friades av domstolen på fredagen.

Landets yttre säkerhet

Enligt domstolens beslut har den som har skapat innehållet ett ansvar för att det är lagligt, skriver Hufvudstadsbladet.

Artikelserien handlade om Signalunderrättelsecentret, en verksamhet som den finländska försvarsmakten varit mycket tystlåten om. I den publicerade texten fanns enligt åklagaren uppgifter som borde ha hållits hemliga för att skydda Finlands yttre säkerhet.

Försvarsmakten uppger att det bland de dokument som använts fanns dokument som hade den högsta möjliga skyddsnivån.

Nekar till brott

Åklagaren, som hävdat att samtliga åtalade visste att artikeln innehöll information som hemligstämplats av nationella säkerhetsskäl, hade yrkat på 1,5 års villkorligt fängelse för de tre åtalade.

Journalisterna har nekat till brott och har enligt försvaret inte vetat att artikeln innehöll sekretessbelagd information. Försvaret har också framfört att det är tidningens ledning, och inte de enskilda journalisterna och deras chef som har ansvaret för publiceringen.

Kort efter publiceringen genomfördes en husrannsakan i en av reportrarnas hem, då polisen enligt Helsingin Sanomat beslagtog telefoner, en dator och usb-minnen.

Domen kan överklagas.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.