Nadhim Zahawi i London den 24 januari.
Nadhim Zahawi i London den 24 januari. - Foto: TT

Sunak sparkar partiordförande efter skatteaffär

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sparkar statsrådet Nadhim Zahawi, partiordförande för de konservativa. Avskedet sker i ljuset av en skatteutredning kring den tidigare finansministerns förehavanden.


Fakta: Nadhim Zahawi

Född i en kurdisk familj i Irak. Familjen flydde till Storbritannien under de första åren av Saddam Husseins regim.

2000 var han med och grundade opinionsmätningsinstitutet Yougov.

Under coronapandemins första år var Zahawi minister med ansvar för vaccinering och regeringens hantering av pandemin.

I september 2021 utsågs han till utbildningsminister.

I juli 2022 ersatte han Rishi Sunak som finansminister, en post han behöll nio veckor.

Under Liz Truss hade Zahawi en rad mindre ansvarsområden, bland annat tjänade han som jämställdhetsminister.

I oktober 2022 utsågs han till partiordförande för Konservativa partiet.

Källa: BBC

Nadhim Zahawi har ifrågasatts i parlamentet och medierna sedan det avslöjats att han gått med på att betala miljoner pund till det brittiska skatteverket i en uppgörelse.

Regeringen släpper samtidigt den utredning som gjorts av den oberoende etiske rådgivaren Laurie Magnus. Där framgår att Zahawi mörkat för flera konservativa ledare att han var under utredning av skattemyndigheterna, något som slutade med att Zahawi fick betala runt fem miljoner pund i vite, mer än 60 miljoner kronor.

Allvarliga anklagelser

Skatteverkets utredning rör en försäljning av en aktiepost i Yougov, ett opinionsmätningsinstitut som Zahawi varit med och grundat. Utredningen inleddes i april 2021, men Zahawi undvek att nämna saken när han ett drygt år senare utsågs till finansminister. Rapporten slår fast att han borde ha förstått från början att det handlade om allvarliga anklagelser.

Zahawi hävdar att det rör sig om slarv från hans sida, inte ett medvetet undanhållande av skatt.

Enligt BBC fick Sunak rapporten tidigt på söndagsmorgonen och talade sedan med Zahawi innan avskedet offentliggjordes. Zahawi anses ha brutit allvarligt mot den uppförandekod som gäller för landets ministrar.

"Som resultat har jag informerat dig om mitt beslut att avlägsna dig från din position i Hans majestäts regering", skriver Sunak i ett officiellt brev till sin partikamrat.

"Svag" Sunak

Affären har varit en huvudvärk för regeringen de senaste dagarna. Sunak har stått fast vid att det är viktigt att processen får ta sin tid, samtidigt som han anklagats för att vara svag som inte gjort sig av med Zahawi tidigare.

Zahawi har varit minister under både Theresa May, Boris Johnson och Liz Truss. Han var ansvarig minister för regeringens hantering av coronapandemin och sedan utbildningsminister under nio månader. Han ersatte Rishi Sunak som finansminister i juli 2022, en post han behöll i nio veckor innan Truss gick segrande ur premiärministerstriden och Zahawi tilldelades en annan ministerportfölj.

Rättad: I en tidigare version hade Zahawi fel titel.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?