Influeraren Tizi har bötfällts för att ha tillagat och ätit vithaj. Arkivbild.
Influeraren Tizi har bötfällts för att ha tillagat och ätit vithaj. Arkivbild. - Foto: TT

Influerare bötfälld för hajmåltid

En kinesisk influerare, känd som Tizi, har dömts att betala 125 000 yuan, motsvarande drygt 190 000 kronor, efter att ha köpt, tillagat och ätit vithaj.


— Det kan se grymt ut, men köttet är verkligen väldigt mört, sade Tizi när hon smakade på det.

Videon publicerades sommaren 2022. Den började med att kvinnan hämtade den drygt två meter långa hajen från en affär och lade sig ned bredvid den för att visa hur stor den var. Sedan tillagade och åt hon djuret.

Klippet blev viralt och människor reagerade negativt på tilltaget och anklagade kvinnan för djurplågeri.

Polisen i Kina inledde en utredning om brott mot landets lag som förbjuder handel och konsumtion av vilda djur. Man tog bland annat dna-prov på resterna av måltiden och kunde fastställa att det verkligen var en vithaj som tillagats. Dessutom greps två personer som varit inblandade i att fånga och sälja hajen.

Kina införde ett totalt förbud mot handel och konsumtion av vilda djur i februari 2020 för att stävja hanteringen som enligt forskare kan legat bakom att det dödliga coronaviruset flyttade sig från djur till människor.

Trots förbudet är det fortfarande populärt att äta en del exotiska vilda djur i Kina eftersom det, utan vetenskapliga belägg, påstås vara hälsosamt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Misstänkt handgranat på polisstation

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.