Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har suttit häktad sedan början av december, då belgisk polis slog till mot misstänkta mutbrott. Arkivfoto.
Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har suttit häktad sedan början av december, då belgisk polis slog till mot misstänkta mutbrott. Arkivfoto. - Foto: TT

Muthärvan sväller i Bryssel

Ytterligare två EU-parlamentsledamöter kan nu åtalas i Belgien i samband med muthärvan kring Qatar och Marocko.


Fakta: Qatargate

Belgisk polis slog i december till mot en rad adresser i Bryssel, främst kopplade till en organisation som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: italienske förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri och en man som arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps finns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

Polisen beslagtog totalt runt motsvarande 15 miljoner kronor i sedlar i små valörer från organisationens företrädare, Kaili och hennes far som var på besök i Bryssel.

Kaili, hennes sambo, Panzeri och ytterligare en person har formellt anklagats för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare.

"Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut", heter det från åklagarna.

Formellt har inget land utpekats. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar och Marocko.

Som väntat och med stor majoritet upphävde EU-parlamentet på torsdagen åtalsimmuniteten mot belgiske ledamoten Marc Tarabella och italienaren Andrea Cozzolino, som båda ingår i EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp, S&D.

Båda är indragna i Qatargate-skandalen, där belgisk polis i början av december slog till mot misstänkta mutbrott med koppling till EU-parlamentet. Sedan dess sitter den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili häktad, liksom italienske förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri och ytterligare två personer. För att agera mot Tarabella och Cozzolino krävdes dock först det klartecken som nu formellt getts från EU-parlamentet via handuppräckning. Även Tarabella själv, som hävdar sin oskuld, röstade för övrigt för att lyfta immuniteten.

Härvan kretsar kring anklagelser om att stora pengasummor fördelats för att påverka olika parlamentsbeslut. Inget land har formellt pekats ut, även om det enligt läckor till belgisk press handlar om främst Qatar och Marocko.

Ex-ledamoten Panzeri har gjort en uppgörelse med åklagarna med löfte om att mot strafflindring göra "betydande, avslöjande, sanningsenliga och fullständiga vittnesmål om inblandandet av tredje part och, om så är fallet, sin egen inblandning i brottsliga förehavanden".

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!