Stockholm

Pilot hålls gisslan av papuanska rebeller

Västpapuanska rebeller har tagit en nyzeeländsk pilot som gisslan. På bilden demonstrerar papuanska aktivister mot indonesisk överhöghet i den indonesiska huvudstaden Jakarta, den 1 december förra året. Arkivbild.
Västpapuanska rebeller har tagit en nyzeeländsk pilot som gisslan. På bilden demonstrerar papuanska aktivister mot indonesisk överhöghet i den indonesiska huvudstaden Jakarta, den 1 december förra året. Arkivbild. Foto: TT

En pilot från Nya Zeeland har tagits som gisslan av separatistiska rebeller på den indonesiska delen av Nya Guinea.


Piloten Philips Max Marthin förde fram ett litet flygplan som landade på en avlägset belägen flygplats i bergsområden i distriktet Nduga tidigt på tisdagen. Efter landning stormades planet, varpå det sattes i brand, berättar Sebby Sambom, talesperson för den militära grenen av en organisation som strävar efter att området ska bli självständigt från Indonesien.

Piloten togs till fånga medan passagerarna fick gå.

— Vi kommer aldrig att släppa piloten som vi håller gisslan om Indonesien inte erkänner och befriar Papua från indonesisk kolonialism, säger Sambom, som också anklagar Nya Zeeland, Australien och USA för att ha möjliggjort ett folkmord.

Området – den västra halvan av Nya Guinea – är en tidigare nederländsk koloni och tillhör i dag Indonesien, vilket beslutades i en ifrågasatt omröstning som hölls år 1969.

En långvarig konflikt mellan indonesiska myndigheter och separatister som tagit till vapen har trappats upp under det gångna året, med tiotals döda i olika våldsincidenter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.