Johanna Vallberg bor i Alanya och är ordförande i Svenska kultur- och vänskapsföreningen i Turkiet. Nu är hennes uppdrag att säkerställa att material från Sverige når de drabbade.
Johanna Vallberg bor i Alanya och är ordförande i Svenska kultur- och vänskapsföreningen i Turkiet. Nu är hennes uppdrag att säkerställa att material från Sverige når de drabbade. - Foto: TT

Stort svenskt engagemang för drabbade i Turkiet

Johanna Vallberg är en av många svenskar som engagerar sig i hjälpen till de jordbävningsdrabbade i Turkiet. I Alanya fungerar hon som spindeln i nätet för att pengar och material från Sverige ska nå fram.


Runt om i Sverige pågår insamlingar av både pengar och material till de skadade och hemlösa i sydöstra Turkiet. En snabb sökning på nyhetssajter berättar om engagemang i Laholm, Göteborg, Ronneby, Rinkeby, Kalmar, Karlstad och så vidare.

Johanna Vallberg är reseledare och sedan 2019 bosatt i semesterorten Alanya. Hon är också ordförande i Svenska kultur- och vänskapsföreningen i Turkiet och sedan i måndags – då jordbävningen förändrade allt – något av en koordinator för svenska hjälpsändningar.

Rätt saker till rätt plats

Alanya ligger drygt 40 mil från jordbävningens epicentrum, men skalven väckte alla även där. Vallberg berättar att huset hon bor i gungade som en liten båt på havet.

— Jag hörde mina grannar komma ut i grannhuset och ropa "spring, spring, spring!".

Ganska direkt började hon tänka i termer av hjälp.

— Jag kände att "nu får vi ta tag i detta och göra något" och det föll sig så att Ahmet Önal, ordförande i Svensk-turkiska riksförbundet, messade mig från Sverige samtidigt som jag messade honom, berättar Johanna Vallberg på telefon från Alanya.

Deras respektive organisationer, och ytterligare ett par, samarbetar för att rätt saker ska köpas in för de pengar som samlas in, och att kläder och annat som svenskar skänkt når sin destination.

— Nu behövs inte minst sanitetsprodukter, som tandborstar och bindor. Det finns också ett stort behov av nya barnkläder. Min uppgift är att ha en dialog med de turkiska kommunerna, så att de kan hjälpa oss att säkerställa att materialet kommer fram. Man kan säga att min roll är att knyta ihop säcken, säger Johanna Vallberg.

Otaliga lastbilar

Hon betonar att allt engagemang är välkommet och nödvändigt, men att insamlade medel måste följas upp hela vägen.

— Många tänker till exempel inte på att tullavgifter tar av medlen. Det kan vara bra att ta hjälp av en större organisation, så att insamlade saker inte blir liggande eller går till spillo.

Än så länge förblir Johanna Vallberg på sin hemort Alanya. Att bege sig till katastrofområdena är inte att tänka på.

— Vägarna stängdes ju av. De enda som släpps fram är polis, ambulanser, brandbilar och lastbilar med förnödenheter. Än så länge transporteras mest mat och hjälpmedel från kommuner i alla turkiska provinser, snarare än utländska hjälptransporter. Bara Alanya skickade 55 lastbilar någon dag efter jordbävningen, säger hon.

Nu väntar hon in de första transporterna från Sverige.

— Jag kommer att vara fullt upptagen med detta en tid framöver. Så småningom vill jag också hjälpa till i katastrofområdet, men nu är jag spindeln i nätet här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!