1 000 nya influensafall per dygn

Antalet fall av svininfluensa i världen växer nu med cirka 1 000 per dygn.


Antalet fall av svininfluensa i världen växer nu med cirka 1 000 per dygn. Men Smittskyddsinstitutet lugnar med att det inte är "hastigheten utan sjukdomens allvarlighetsgrad som är det allra viktigaste".

Antalet av Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftade smittofall av det nya viruset A/H1N1 steg från onsdag till torsdag från 5 728 fall till 6 497, och på fredagen hade siffran stigit till 7 520.

Förutom i det förmodade ursprungslandet Mexiko, där uppemot 70 människor dött i sjukdomen, är dock dödsfallen extremt få - Costa Rica, Kanada och USA är de länder som rapporterat enstaka dödsfall.

Inte oroande

Så den snabba spridningen är inte särskilt oroande, enligt Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Det är inte hastigheten utan sjukdomens allvarlighetsgrad som är det allra viktigaste att tänka på. Som det är hittills har det varit oerhört få allvarliga fall. Jämfört med vad som från början rapporterats i Mexiko verkar det här vara en förhållandevis mild influensa, sade hon på fredagen till TT.

I Sverige har närmare 450 personer testats, varav två har visat sig ha svininfluensan. Även från Mexiko är signalerna lugnande. Hälsominister José Angel Cordova meddelar att sjukdomspridningen där nu hejdats, och bland andra Norge börjar nu dra tillbaka de reserestriktioner gentemot Mexiko som tvärtemot WHO:s linje införts av en del länder.

Kan komma igen

Å andra sidan har mönstret varit liknande tidigare - ett virus dyker upp och sprider sig i mild form på våren, ser sedan ut att vara på väg bort under sommaren, slår sedan till i muterad, mycket dödligare form när nästa vinter närmar sig.

När spanska sjukan, liksom svininfluensan ett H1N1-virus, först dök upp våren 1918 var den relativt mild. På hösten kom den tillbaka och dödade tiotals miljoner människor, varav 35 000 i Sverige. Och WHO varnar för en falsk trygghetskänsla.

– Just nu råder stor osäkerhet, pressen är stark på regeringar, hälsomyndigheter och WHO, sade organisationens chef Margaret Chan i Genve på fredagen.

– Vi väntar oss att detta mönster av internationell spridning kommer att fortsätta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.