Rysslands president Vladimir Putin kysser djävulen, ett inslag i karnevalståget i Köln i Tyskland. Samma dag började en symbolisk rättegång mot Putin i Haag i Nederländerna.
Rysslands president Vladimir Putin kysser djävulen, ett inslag i karnevalståget i Köln i Tyskland. Samma dag började en symbolisk rättegång mot Putin i Haag i Nederländerna. - Foto: TT

Symbolisk domstol ställer Putin inför rätta

Ryssland står inför rätta i Haag, Nederländerna, anklagad för aggression. Rättegången i "folkets domstol" är symbolisk, i brist på en internationell tribunal som kan ställa president Putin till svars för aggressionsbrott i Ukraina.


Den första "rättegångsdagen" hörs ett vittne, en ukrainsk journalist som berättar om hur ryska styrkor rullade in i staden Cherson och sköt på allt som rörde sig. Rättegången är tänkt att avslutas på fredag, på årsdagen av Rysslands invasion den 24 februari 2022.

Domstolen är enbart symbolisk, men åklagarna har som mål att lägga fram bevis för att president Vladimir Putin är skyldig till brottet aggression när han beordrade invasionen av Ukraina och inledde ett förödande krig i Europa.

"Vanära"

— Det här är ett brott som hör hemma i historiens rullor av vanära. Det är ett brott som utkräver ansvar, säger Drew White, en kanadensisk jurist som fungerar som åklagare i "folkets domstol".

Initiativet till "folkets domstol" har tagits av de ideella organisationerna Cinema for Peace och Ukraine´s Center for Civil Liberties, samt den 102-årige juristen Benjamin Ferencz som deltagit i Nürnbergrättegångarna mot nazistledare.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag utreder kriget, men har ingen jurisdiktion att ställa Putin till svars för aggressionsbrott eftersom varken Ukraina eller Ryssland ingår bland domstolens parter.

Pressen ökar

Samtidigt ökar den internationella pressen på att ställa Vladimir Putin till svars för det lidande han orsakat. EU-parlamentet har i en icke-bindande resolution uppmanat till skapandet av en internationell tribunal, "utan dröjsmål".

Den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris har också pekat ut Ryssland som skyldigt till krigsbrott i Ukraina, och krävt att de skyldiga ställs inför rätta.

Domarna Priya Pillai, Zak Yacoob och Stephen Rapp lyssnar till det första vittnet vid "folkets domstol" i Haag, Nederländerna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.