Jamshid Sharmahd under rättegången i Teheran i februari 2022.
Jamshid Sharmahd under rättegången i Teheran i februari 2022. - Foto: TT

Tyskland fördömer tysk-iraniers dödsdom

En man med tyskt och iranskt medborgarskap har dömts till döden i Iran. Tyskland kallar domen oacceptabel.


Enligt revolutionsdomstolen i Teheran döms 67-årige Jamshid Sharmahd för att ha lett en grupp anklagad för terrordåd mot en moské i Iran.

Sharmahd hade uppehållstillstånd i USA och var bosatt i Kalifornien. Enligt hans anhöriga, som hävdar att samtliga åtalspunkter är fabricerade, rövades han bort från flygplatsen i Dubai när han var på väg till Indien.

Gruppen som 67-åringen påstås leda, kallad Tondar, är baserad i USA och vill störta styret i Iran och återupprätta den iranska monarkin. Enligt Iran låg de bakom ett dödligt bombdåd mot en moské i staden Shiraz 2008. Tre män har tidigare avrättats för attentatet och ytterligare två har dömts till döden.

Sharmahd har också anklagats för att sprida "korruption på jorden" och för att ha haft – eller försökt få kontakt med – representanter för amerikanska CIA och israeliska Mossad.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock säger i ett uttalande att domen är "fullkomligt oacceptabel". Den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights kallar samtidigt processen mot Sharmahd för en skenrättegång.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.