En man bland förstörda byggnader i den turkiska staden Antakya.
En man bland förstörda byggnader i den turkiska staden Antakya. - Foto: TT

Ytterligare 33 miljoner till Turkiet och Syrien

Sverige ger ytterligare 33 miljoner kronor i akuthjälp till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien.Sveriges samlade humanitära stöd till länderna uppgår nu till 150 miljoner kronor.


"Att kunna tillgodose de jordbävningsdrabbades grundläggande behov är högsta prioritet. Att Sverige genom Sida nu snabbt kan rikta ett flexibelt stöd till humanitära organisationer som jobbar i Turkiet och Syrien är därför mycket bra och i linje med regeringens prioriteringar", säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i ett pressmeddelande.

Hjälpen riktas till Norska flyktinghjälpen (NRC), Action Against Hunger (AAH), Rädda Barnen och Oxfam. Stödet ska användas för att tillgodose behov som vinterkläder, vatten och psykosocialt stöd till barn.

Hjälpen ges bland annat genom kontantstöd till hushåll för att till exempel kunna ordna tak över huvudet. Akutstöd ges även i form av exempelvis hygienartiklar och hälsotjänster.

Över 44 000 människor har hittills konstaterats döda i Turkiet och Syrien efter de förödande jordskalven i början av februari då en magnitud på 7,7–7,8 uppmättes. I måndags inträffade ett nytt kraftigt skalv i området med en magnitud på 6,4.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!