Kim Jong-Un talar med deltagare på ett partimöte i Pyongyang. Bilden tillhandahålls av Nordkoreas regering.
Kim Jong-Un talar med deltagare på ett partimöte i Pyongyang. Bilden tillhandahålls av Nordkoreas regering. - Foto: TT

Uppgifter: Svälten i Nordkorea är den värsta på årtionden

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har öppnat ett partimöte med jordbruket i fokus, rapporterar statliga medier i landet. Det stöder uppgifter om en allvarlig livsmedelsbrist och att allt fler svälter i det isolerade landet.


Mötet kommer att "analysera och granska ... programmet för landsbygdens revolution i den nya tidsåldern, och fatta beslut om viktiga samt brådskande frågor", rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Mötet hålls endast två månader efter det föregående, vilket också hade jordbruksfrågor i centrum. De täta mötena eldar på spekulationerna om allvarlig livsmedelsbrist i Nordkorea. Krisen har spätts på av naturkatastrofer, internationella sanktioner och en skarp nedgång i handeln med Kina på grund av stängda gränser och nedstängningar under covidpandemin.

Enligt sydkoreanska myndigheter tycks antalet personer som svälter ihjäl ha ökat den senaste tiden. I förra veckan kom uppgifter från Sydkoreas departement för återförening om dödsfall på grund av svält i Nordkorea. Enligt sajten 38 North, som övervakar Nordkorea, är matbristen i landet den värsta på årtionden.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.