Kroppar bärs ut ur Jehovas vittnens lokal i stadsdelen Alsterdorf i Hamburg.
Kroppar bärs ut ur Jehovas vittnens lokal i stadsdelen Alsterdorf i Hamburg. - Foto: TT

Dådet i Hamburg • Detta vet vi – mannen hade licens att bära vapnet som användes

En man som tidigare varit medlem i Jehovas vittnen sköt i torsdags ihjäl sex vuxna och ett ofött barn i en samlingslokal i Hamburg. Det här vet vi hittills om dådet och den misstänkte gärningsmannen.


Ett 50-tal personer befann sig i Jehovas vittnens samlingslokal Rikets sal i stadsdelen Alsterdorf i torsdags kväll när en ensam gärningsman tog sig in i lokalen och öppnade eld.

.

Sju av dem – fyra män, två kvinnor och ett ofött barn – dödades i attacken. Den gravida kvinnan överlevde. Samtliga var tyska medborgare. Skytten tog sedan sitt liv. Ytterligare åtta personer skadades, varav fyra allvarligt.

.

Polisen misstänker att dådet utfördes av en 35-årig tysk man. Han har tidigare varit medlem i Jehovas vittnen men ska ha lämnat eller tvingats att lämna församlingen för ett och ett halvt år sedan. Det ska ha funnits någon slags osämja mellan mannen och församlingen, enligt polisen.

.

Skytten ska innan han tog sig in i byggnaden först ha avlossat ett tiotal skott mot en kvinna i en bil utanför samlingslokalen. Hon klarade sig och var en av tiotals personer som larmade polisen.

.

Polisen fick in det första larmet 21.04 och var på plats fem minuter senare, klockan 21.09. Specialstyrkor befann sig i närheten och den snabba utryckningen förhindrade troligtvis att ännu fler miste livet, enligt polisen.

.

Skytten flydde till ovanvåningen av lokalen när polisen gick in. Där hittades han senare skjuten med vapnet bredvid sig.

.

Under de fem minuter attacken pågick avfyrade mannen över 100 skott. Under en husrannsakan i hans bostad hittades ytterligare stora mängder ammunition.

.

35-åringen hade licens att bära det halvautomatiska vapen som användes i dådet. Polisen fick i januari i år in ett anonymt tips om att mannen inte var lämplig att ha ammunition och vapenlicens på grund av hans mentala ohälsa. Polisen följde upp tipset och gjorde ett besök hos mannen förra månaden. Enligt polischef Ralf Martin Meyer fanns det dock ingen rättslig grund för att ta ifrån honom hans vapen, och han fick behålla sin licens.

.

Motivet är än så länge inte klargjort, men polisen misstänker inte att det rör sig om något terrorbrott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!