Nordkoreas militärkommission, som leds av landets diktator Kim Jong Un, har beslutat om att vidta krigsavskräckande åtgärder i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning. Arkivbild.
Nordkoreas militärkommission, som leds av landets diktator Kim Jong Un, har beslutat om att vidta krigsavskräckande åtgärder i samband med USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning. Arkivbild. - Foto: TT

Nordkorea vidtar "åtgärder" inför militärövning

Nordkorea har beslutat att vidta "viktiga praktiska" krigsavskräckande åtgärder, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Beskedet kommer dagen innan Sydkorea och USA ska påbörja sin största gemensamma militärövning på fem år.


Beslutet fattades vid ett möte i det styrande partiets militärkommission som leds av landets ledare Kim Jong Un.

KCNA rapporterar att åtgärderna görs för att "hantera den nuvarande situationen där krigsprovokationerna från USA och Sydkorea närmar sig en röd linje", men det framgår inte vilka åtgärder som ska vidtas.

Sydkorea och USA inleder på måndag den gemensamma övningen "Freedom Shield" vars fokus är den "förändrade säkerhetsmiljön" till följd av Nordkoreas ökade aggression, uppger länderna.

Övningar såsom den som nu ska genomföras upprör alltid Nordkorea som ser dem som förberedelser för en invasion av landet.

Analytiker bedömer att Nordkorea kommer att använda USA:s och Sydkoreas gemensamma övning som en förevändning för ytterligare robottester och kanske även kärnvapentester.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.