Protesterna fortsätter i Frankrike på söndagen. Arkivbild.
Protesterna fortsätter i Frankrike på söndagen. Arkivbild. - Foto: Lewis Joly/AP/TT

Protesterna fortsätter i Frankrike

Frankrike står inför ännu en dag av protester mot landets hårt kritiserade pensionsreform – dagen före misstroendeomröstningarna mot regeringen.


Fakta: Franska pensioner

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike är 62, men man behöver också ha arbetat i 42 år för att få full pension.

Det finns tre grundsystem och sedan obligatoriska tilläggsplaner med poängsystem som ser olika ut beroende på bransch och avtal. Det finns 42 olika pensionsplaner.

Den genomsnittlige fransmannen går i pension vid 62 år och fyra månaders ålder, enligt siffror från 2020 (i Sverige är det drygt 64 år). Skillnaderna är dock stora mellan olika upplägg. Snittpensionen ligger på motsvarande 15 700 kronor (2020).

Inom offentlig sektor finns vissa avtal som sticker ut. Omkring 40 000 människor som jobbar inom kollektivtrafiken i Paris har till exempel rätt att gå i pension från 52 års ålder.

Den sittande regeringen ville till en början höja pensionsåldern till 65, men har sedan gått ned till 64. Höjningen ska ske gradvis fram till 2030. Regeringen vill också tidigarelägga en ettårig höjning av antalet år man behöver arbeta för full pension. Garantipensionen ska höjas och antalet planer ska bli färre.

Det var den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet) som sänkte pensionsåldern från 65 till 60 år 1982. Högerpresidenten Jacques Chirac ville 1995 införa ett universellt system, men möttes av jätteprotester och drog senare tillbaka det. Stora protester mötte också förslag från Nicolas Sarkozy 2010, men då drevs en tvåårig höjning av pensionsåldern ändå igenom.

Efter flera veckor av fredliga demonstrationer förbjöd polisen i lördags fortsatta protester vid ett torg nära parlamentet i Paris – på grund av oroligheter i området efter det att regeringen i torsdags klubbade igenom förslaget att höja pensionsåldern från 62 till 64 utan att hålla en parlamentsomröstning i frågan.

Enskilda politiker – såsom Republikanernas (LR) partiledare Éric Ciotti – har blivit speciellt utsatta för demonstranternas ilska. Under natten till söndagen vandaliserades hans kontor.

"Mördarna som gjorde det här vill sätta press på min röst på måndag", skriver han på Twitter samtidigt som han publicerade bilder som visar krossade fönster.

Han väntas inte stödja de misstroendeomröstningar som på måndag ska hållas mot regeringen och premiärminister Élisabeth Borne. Det enda sättet att nu stoppa lagförslaget är att fälla hela regeringen.

I lördags greps fler än 80 personer vid en demonstration i Paris där man satte eld på soptunnor, förstörde busshållplatser och reste improviserade barrikader. I Lyon greps ett tiotal våldsamma demonstranter.

Andra demonstrationer runtom i landet förlöpte lugnt.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.