Idriss Déby styrde Tchad med järnhand i tre årtionden. Han dog 2021 – efter ha valts till president för en sjätte period – efter skador han ådragit sig i strid med rebeller. Arkivbild.
Idriss Déby styrde Tchad med järnhand i tre årtionden. Han dog 2021 – efter ha valts till president för en sjätte period – efter skador han ådragit sig i strid med rebeller. Arkivbild. - Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Hundratals rebeller fängslas i Tchad

Över 400 rebeller i Tchad har dömts till livstids fängelse efter långvarige ledaren Idriss Débys död 2021, uppger åklagare.


I en massrättegång dömdes de för bland annat "terrorism, rekrytering av barnsoldater och misshandel av statschefen". Flera dömdes även till att betala skadestånd till ex-presidentens familj.

Drygt 20 personer ska ha frikänts.

I början av 2021 inledde den regimfientliga rebellgruppen FACT en offensiv från sin bas i grannlandet Libyen. Den 20 april samma år meddelade Tchads armé att Idriss Déby avlidit av skador han ådragit sig i strid med rebellerna.

Idriss Débys död tillkännagavs bara en dag efter att han valts till president för en sjätte mandatperiod. Han efterträddes omedelbart av en av hans söner, Mahamat Idriss Déby Itno.

Rebellgruppens advokat antyder att de dömda kommer överklaga domen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!