FN:s generalsekretare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekretare António Guterres. Arkivbild. - Foto: Hadi Mizban/AP/TT

FN-chef: Vi tappar vatten likt en vampyr

Publicerades: 22 Mar, 21:42

FN samlas för den första konferensen om vatten på 45 år.Målet är rent dricksvatten för alla år 2030.Men FN-chefen är dyster då "vi tappar mänsklighetens livsblod likt en vampyr".


FN-mötet inleddes på onsdagen i New York, med omkring 6 500 deltagare. Flera stats- och regeringschefer är på plats för det tre dagar långa mötet.

De inledande orden från FN:s generalsekreterare António Guterres var ödesmättade. Han sade att mänsklighetens livsblod – vatten – står under hot över hela världen.

— Vi har brutit vattnets kretslopp, förstört ekosystem och förgiftat grundvattnet.

Tung FN-rapport

Hans inledningsanförande följde de varningar som en ny FN-rapport från UN-water och Unesco pekade på i en rapport som publicerades i tisdags.

— Vi tappar mänsklighetens livsblod likt en vampyrs överkonsumtion och icke hållbara användande, vi låter det dunsta genom global uppvärmning, fortsatte Guterres.

Hans tal förstärktes av den statistik som FN-organen sammanställt.

Dåligt fungerande – eller icke existerande – avloppsrening gör att två miljarder människor i världen får sitt dricksvatten från källor som är förorenade av avföring.

— Globalt släpps 80 procent av allt avloppsvatten ut i miljön utan någon rening. I många utvecklingsländer är det i princip 99 procent, konstaterar Richard Connor, som är huvudförfattare till rapporten, enligt AP.

Tyfoid och polio

Befolkningen riskerar därmed att drabbas av potentiellt livsfarliga sjukdomar som kolera, dysenteri, tyfoid och polio.

Den globala vattenkonsumtionen har dessutom ökat med en procent om året de senaste fyra årtionden, vilket gör att 100–200 kubikkilometer vattenreserver försvinner årligen.

Därmed ser det mörkt ut med FN:s mål om att alla ska ha tillgång till vatten och avlopp 2030, vilket dessutom beräknas kosta minst 600 miljarder dollar om året.

TT
/
Hot
Senaste nytt

Smugglade knark gömt i gipsplattor

Kokainpaket tappades i havet – får sänkt straff

Hovrätten för västra Sverige sänker straffet för en av de män som dömts för inblandning i knarkhärvan i Göteborgs skärgård.

Hovrätten friar Dan Olofsson i insidermål

Svea hovrätt friar näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson från insiderbrott i samband med försäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park.

Passagerarlyft för SAS

Antalet passagerare som reste med SAS ökade till 2,2 miljoner i maj. Det är en ökning med 19 procent jämfört med maj 2022, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Varning för kaos – här är flygplatserna i Europa att undvika i sommar: "Mycket förseningar"

Snart dags för semester, men rädd att förra årets kaosartade flygplatsupplevelse återupprepas? Här är flygplatserna att undvika i sommar, enligt experten Lottie Knutson.

Åtalas för mord i Mölndal förra sommaren

En man i 40-årsåldern åtalas nu misstänkt för mord i Mölndal förra sommaren.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.