Malis militärchef Oumar Diarra. Arkivbild.
Malis militärchef Oumar Diarra. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Fler dödas i våldets Mali

Dödstalen på grund av oroligheterna i Mali fortsätter att öka enligt FN.


I en rapport som offentliggjordes på onsdagen konstaterar FN:s insats Minusma i det västafrikanska landet att minst 1 277 personer dödades i oroligheter 2022, jämfört med 584 dödsoffer året innan.

De flesta av dödsfallen inträffade i våldsamheter eller var riktade mord. Omkring 370 av dem som dödades hade först kidnappats eller rapporterats som saknade.

I de flesta fallen rör det sig om våldsdåd utförda av islamistiska extremistgrupper; men en tredjedel av fallen kopplar FN till Malis säkerhetsstyrkor eller militär. Dessutom samarbetar militären i det juntastyrda Mali med utländska säkerhetsgrupper, bland dem främst den ryska paramilitära gruppen Wagner.

Många västeuropeiska länder, bland dem Sverige, har dragit tillbaka sina soldater sedan Malis militär krävt att Frankrikes militär skulle lämna landet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.