En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild.
En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Britterna försvarar donation av uranammunition

Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.


Storbritannien har bekräftat att ammunitionen ska levereras tillsammans med Challenger 2-stridsvagnar. Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat beslutet och anklagar västvärlden för att "använda vapen med en kärnkomponent". Utrikesminister Sergej Lavrov har beskrivit det som en "allvarlig eskalering", enligt AFP.

Kritiken avfärdas från brittiskt håll. Utrikesminister James Cleverly säger att det inte rör sig om någon kärnupptrappning, och experter säger att det inte kan bli en kärnreaktion som ett kärnvapen.

— Det finns inget hot mot Ryssland, det här är enbart för att hjälpa Ukraina att försvara sig, sade Cleverly vid en pressträff enligt flera medier, och fortsatte:

— Det är värt att säkerställa att alla förstår att bara för att ordet uran finns i rubriken "ammunition innehållande utarmat uran", så är det inte kärnvapenammunition.

Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran. Strålningen är också främst alfapartiklar, som inte tränger genom huden, men som kan vara farligt om man andas in dammpartiklar med ämnet eller om exempelvis splitter tränger in i kroppen, enligt ett EU-dokument.

TT
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.