En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild.
En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Britterna försvarar donation av uranammunition

Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.


Storbritannien har bekräftat att ammunitionen ska levereras tillsammans med Challenger 2-stridsvagnar. Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat beslutet och anklagar västvärlden för att "använda vapen med en kärnkomponent". Utrikesminister Sergej Lavrov har beskrivit det som en "allvarlig eskalering", enligt AFP.

Kritiken avfärdas från brittiskt håll. Utrikesminister James Cleverly säger att det inte rör sig om någon kärnupptrappning, och experter säger att det inte kan bli en kärnreaktion som ett kärnvapen.

— Det finns inget hot mot Ryssland, det här är enbart för att hjälpa Ukraina att försvara sig, sade Cleverly vid en pressträff enligt flera medier, och fortsatte:

— Det är värt att säkerställa att alla förstår att bara för att ordet uran finns i rubriken "ammunition innehållande utarmat uran", så är det inte kärnvapenammunition.

Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran. Strålningen är också främst alfapartiklar, som inte tränger genom huden, men som kan vara farligt om man andas in dammpartiklar med ämnet eller om exempelvis splitter tränger in i kroppen, enligt ett EU-dokument.

TT
/
/
/
Hot
Senaste nytt

Sveriges Radios sajt låg nere

Kravet: Låt Nato sköta polisarbete i Kosovo

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis. Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.

Två anhållna för mordförsök i Alingsås

Två män, i 40- respektive 25-årsåldern, har anhållits misstänkta för mordförsök i Alingsås.

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

1 timme sedan
Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

1 timme sedan
S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.