En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild.
En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Britterna försvarar donation av uranammunition

Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.


Storbritannien har bekräftat att ammunitionen ska levereras tillsammans med Challenger 2-stridsvagnar. Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat beslutet och anklagar västvärlden för att "använda vapen med en kärnkomponent". Utrikesminister Sergej Lavrov har beskrivit det som en "allvarlig eskalering", enligt AFP.

Kritiken avfärdas från brittiskt håll. Utrikesminister James Cleverly säger att det inte rör sig om någon kärnupptrappning, och experter säger att det inte kan bli en kärnreaktion som ett kärnvapen.

— Det finns inget hot mot Ryssland, det här är enbart för att hjälpa Ukraina att försvara sig, sade Cleverly vid en pressträff enligt flera medier, och fortsatte:

— Det är värt att säkerställa att alla förstår att bara för att ordet uran finns i rubriken "ammunition innehållande utarmat uran", så är det inte kärnvapenammunition.

Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran. Strålningen är också främst alfapartiklar, som inte tränger genom huden, men som kan vara farligt om man andas in dammpartiklar med ämnet eller om exempelvis splitter tränger in i kroppen, enligt ett EU-dokument.

TT
/
/
/
Hot
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En olycka har inträffat i höjd med Berglunda", skriver polisen på sin hemsida.