En valaffisch till stöd för förslaget om att Berlin ska bli klimatneutralt till 2030.
En valaffisch till stöd för förslaget om att Berlin ska bli klimatneutralt till 2030. - Foto: Markus Schreiber

Berlin röstar om göra staden klimatneutral

Publicerades: 25 Mar, 09:30

Invånarna i Tysklands huvudstad röstar i helgen om ett förslag att göra staden klimatneutral till år 2030. Söndagens lokala folkomröstning ska tvinga Berlins styre att kraftigt höja ambitionerna i klimatarbetet.


Just nu är stadens mål att bli klimatneutral till år 2045, vilket också är ett nationellt mål för Tyskland som helhet. Kritikerna tycker dock inte att detta räcker för att nå upp till målen i Parisavtalet om högst 1,5 graders uppvärmning, och vill höja takten.

— Det är ett väldigt ambitiöst mål, det är vi på det klara med. Och det kommer inte bli lätt. Men klimatkrisen är en ännu större utmaning, säger Jessamine Davis, talesperson för den gräsrotsorganisation som tagit initiativ till folkomröstningen.

Opinionsmätningar tyder på en svag övervikt för ja till förslaget, men det krävs också stöd från minst 25 procent av Berlins 2,4 miljoner röstberättigade. Kristdemokraterna i CDU, som nyligen blev största parti i lokalvalet, motsätter sig förslaget men kommer att behöva implementera det om invånarna säger ja.

TT
/
Senaste nytt

Barn allvarligt skadad efter påkörning

"Unabombaren" Kaczynski är död

Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

1 timme sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

1 timme sedan
Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

2 timmar sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.