Protester mot Israels regering på söndagskvällen.
Protester mot Israels regering på söndagskvällen. - Foto: Oren Ziv/AP/TT

Stora protester vid Netanyahus bostad

Tusentals demonstranter har samlats utanför premiärminister Benjamin Netanyahus bostad i Jerusalem efter söndagens besked att försvarsministern får sparken.


Enligt nyhetsbyrån AP försöker de ta sig in i residenset, som skyddas av kravallutrustad polis. Polisen använder vattenkanoner mot demonstranterna, rapporterar tidningen Haaretz.

Samtidigt har tiotusentals samlats i en spontan demonstration i Tel Aviv och flera tusen i bland annat Haifa.

I södra Israel, nära gränsen till Gaza, blockerar ett hundratal demonstranter en väg i en spontan protest. Israeliska universitet har också varslat om strejk på obestämd tid.

I New York har Israels generalkonsul avgått från sin post i protest mot att försvarsministern sparkats. Syftet är att "stå upp för vad som är rätt och kämpa för de demokratiska värden jag tror på", meddelar generalkonsul Asaf Zamir enligt Haaretz.

Protesterna utlöstes av Netanyahus besked att han tvingar bort försvarsminister Yoav Gallant från regeringen efter att denne uttalat sig kritiskt mot regeringens försök att ändra högsta domstolens mandat.

Gallants utspel gjordes på lördagen, samtidigt som över 100 000 demonstranter samlats i Tel Aviv för en stor demonstration, likt de som hållits varje lördag i landet i tre månaders tid.

Demonstranter har tänt eldar och spärrat vägar efter Benjamin Netanyahus besked på söndagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.